Стачки, масови протести, сблъсъци с полицията и разгорещени дебати в

...
Стачки, масови протести, сблъсъци с полицията и разгорещени дебати в
Коментари Харесай

Обиди и пиянство: Как френският парламент обсъжда важна реформа?

Стачки, всеобщи митинги, конфликти с полицията и разгорещени диспути в Народното събрание, където депутатите от време на време си изпускат нервите - пенсионната промяна вълнува френското общество към този момент няколко месеца. Какво се пробва да реализира държавното управление и по какъв начин се държат депутатите?

Извънпарламентарна нравственос

Макрон се кандидатира още през 2017 година с план за пенсионна промяна., само че към момента няма време да го осъществя. Основното в трансформациите е повишението на пенсионната възраст от 62 на 64 години. Властите изясняват нуждата от това със застаряването на популацията и бюджетния недостиг.

Народното събрание (долната камара) разисква промяната от февруари насам. За френските депутати разногласията на нараснал звук, виковете, подсвиркванията, влизането в персоналния живот са много типични, само че този път депутатите сякаш надминаха себе си.

След три седмици спор парламентарната нравственос беше забравена от мнозина и наелектризираната атмосфера се популяризира надалеч оттатък заседателната зала. “Млъкни, млъкни, млъкни към този момент! ”, изкрещя Ерван Баланан, нервиран представител на центристкото придвижване “МоДем ”, на депутата на лявата “Непокорна Франция ” Луи Бояр. " Отстъпи! ", поддържа го партийния приятел Мануел Бомпар.

“Бяха подготвени да се заловен за гушите ”, споделя очевидец на абсурда.

За нечовечен конфликт сред Орелиен Пради ( “Републиканци ”) и Лоран Марканжели ( “Хоризонт ”) беше обявено от седмичника “Канар Еншан ” „ Държахте се като ла*но с Ферара “, припомня Пради на собствен сътрудник за изборите в Корсика. „ Обещавам, в този момент ще ти избия зъбите “, отговори Марканжели. Те бяха разтървани от защитата, която следи за реда в Народното събрание.

Оливие Порта от “Непокорна Франция ” разгласява фотография в обществените медии, на която театралничи с един крайник върху футболна топка, облепена с изображения на министъра на труда Оливие Дюсопте. Дисциплинарната комисия го в профил от съвещания за две седмици.

" Още по едно "

Както се оказа, несъразмерната приложимост на алкохол от страна на някои депутати може да е съдействала за конфликтите.

„ Никога не е имало толкоз доста депутати в бара по едно и също време “, написа “Паризиен ”, базирайки се на почитан източник.

Сервитьорите не стигат, с цел да сервират алкохолни питиета. В дните на дебата националните депутати с огромна скорост унищожиха запасите от алкохол в бюфета. Много са развили тъмни кръгове под очите, присъщи за непрекъснат махмурлук и нервно безсилие.

" Веднага след края на съвещанието се втурваш към кафенето да пийнеш нещо, с цел да свалиш напрежението. И това става табиет. Виждал съм по какъв начин хората прекаляват ", признава един от депутатите.

Според “Журнал дьо Диманш ” някои стартират деня, като си поръчват чаша шампанско в 11 сутринта. Някои пият ром до четири следобяд, а пикът на консумация на алкохол е от 20:00 до 21:30. Един народен представител е бил изнесен на ръце от бара, различен повърнал в кофата за отпадък.

" В кафенето и градината алкохолът текат като река до три часа през нощта. След такава жалка панорама пиенето продължи на дебатите, даже в нашата секта ", показа детайлностите анонимният народен представител.

Според негов сътрудник по-старото потомство обичайно залага на виното, а младите избират бирата и коктейлите.

А какво очаквахте от Бурбонския замък? ”

Въпросът за ограничение на продажбата на алкохол и независимата работа със злоупотребяващите национални депутати беше подложен даже на съвещанието в Народното събрание.

Мнозина обаче са срещу възбраната. „ Когато сте безусловно затворен две седмици, в непрекъснат стрес, чаша или две ще ви разрешат да се отпуснете “, означи един от депутатите.

Някои считат, че всичко това е изцяло в традицията на френския парламент. „ Аз съм пети мандат народен представител и постоянно е имало произшествия, свързани с алкохол “, споделя един от депутатите.

Друг се отнася до спецификата на работата: видите ли, когато пътувате по районите, имате пет срещи дневно и на всички места ви оферират пиво.

" Няма потребност да затваряме бара! След доста бурно съвещание това е единственото място, предпазено от политически борби, където можете да дишате умерено и да разговаряте с сътрудници ", прибавя трети.

Масов митинг

Не всеки облекчава напрежението с алкохол. И по този начин, министърът на труда Оливие Дюзопте, изтощен от проточилия се спор, на срещата реши да се забавлява с кръстословица. Това вбеси депутатите, които обявиха, че такан основен член на държавното управление показва неуважение на мнението на националните избраници за най-важната промяна за страната. Накараха ме да се извиня обществено.

Междувременно желанието на ръководещите да вдигнат възрастта за пенсиониране срещна гневен публичен отпор. За първи път от доста време всичките осем най-големи френски синдиката се сплотиха. В края на януари, в деня на всеобща готовност против пенсионната промяна, сред 1,2 милиона (по данни на полицията) и 2,8 милиона (според оценки на Общата конфедерация на труда) излязоха на улицата.

Тази година към този момент има пет такива огромни акции, идната ще се организира на 7 март. Лидерът на Общата конфедерация на труда Филип Мартинес даде обещание, че на този ден Франция ще се " изправи ": всички основни промишлености ще стачкуват и повече от милион души се чака още веднъж да участват на демонстрации. Синдикатите няма да се откажат.

Но и управляващите не отстъпват: макар недоволството на популацията, те са решени да приложат промяната.

Превод: В. Сергеев
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР