Стачката в Холивуд може и да е лишила Венеция от

...
Стачката в Холивуд може и да е лишила Венеция от
Коментари Харесай

Фестивалът във Венеция ще връчи Златен лъв след силно политизирано 80-о издание

Стачката в Холивуд може и да е лишила Венеция от нормалния брой звезди, само че с началото на церемонията по награждаването най-старият кино фестивал в света към момента може да се похвали със статута си на стартова площадка за кандидати за " Оскар " и платформа за политически изказвания.


На 80-ото издание на фестивала на остров Лидо бяха показани някои доста мощни заглавия - от Ема Стоун в ролята на оживял мъртвец, който е вманиачен по секса, през биографични филми за Енцо Ферари, Присила Пресли и Ленард Бърнстейн, до опустошителни мигрантски драми.

Тазгодишният " Златен лъв " се дефинира от жури, ръководено от режисьора Деймиън Шазел ( " La La Land " ) и включващо Джейн Кемпиън и Лора Пойтрас, която предходната година завоюва с документалния филм за огромната фармацевтична промишленост " Цялата хубост и клане ".

Венеция е подобаващ миг за пускане на акциите на студията за награди, а тази година фестивалът имаше доста влиятелни филми.

Може би най-добре признат от критиците беше " Бедни неща ", феминистка преправка на " Франкенщайн ", която наподобява е предопределена да завоюва номинации за Стоун с нейното занимателно и шокиращо искрено преобразяване в ролята на жена, възкръснала от мъртвите, което накара Венеция да се засмее.

Последният от 23-те кино лентата в състезанието е " Памет ", който бе показан в петък и може да се окаже кандидат за награди в последния миг с трогателния си и морално комплициран роман за възстановяващ се пияч, който се сприятелява с мъж с деменция.

Звездата на кино лентата, Джесика Частейн, беше една от дребното холивудски звезди, които съумяха да участват на фестивала. Стачкуващите профсъюзи освободиха кино лентата " Памет " от присъединяване, защото е основан отвън системата на студията.

Частейн поддържа стачките, заявявайки, че актьорите прекомерно дълго са мълчали за " злоупотребите на работното място " и " несправедливите контракти ".

Адам Драйвър също съумя да промотира самостоятелния филм " Ферари " на Майкъл Ман и също поддържа профсъюзите.

Но режисьорът Дейвид Финчър, който направи премиера на кино лентата си за наемни убийци " Убиецът " с присъединяване на Майкъл Фасбендер и е тясно обвързван с Netflix, провокира дискусия, като съобщи, че схваща " и двете страни ".

Старт на премиите

Премиера на фестивала, макар отсъствието на звездите му, показа и елегантният биографичен филм " Маестро ", режисиран от Брадли Купър и с присъединяване му в ролята на диригента-композитор Ленард Бърнстейн.


Предишната носителка на " Златен лъв " София Копола получи положителни мнения за биографичния си филм за младата брачна половинка на Елвис Пресли " Присила " с 25-годишната актриса Кейли Спини в основната роля.

Критиците бяха впечатлени и от две мощни мигрантски драми.

" Io Capitano " на италианеца Матео Гароне споделя епичната и брутална история на сенегалски младеж, който прекосява Африка, с цел да стигне до Европа, а в централната роля феновете са очаровани от новодошлия Сейду Сар.

А " Зелената граница " предложи разтърсващ роман за бежанците, попаднали в капан сред Беларус и Полша по време на действителна рецесия на границата на Европейски Съюз през 2021 година

Имаше и някои несполучливи филми, не на последно място " Dogman " на Люк Бесон за измъчвано момче, което намира леговище при глутница кучета и мил шоу, който един критик назова " най-глупавият филм на годината ".

Друг чудноват филм беше " El Conde " на чилиеца Пабло Лараин, който пресъздава някогашния деспот на страната му Аугусто Пиночет като кръвопиец.

Силният конкурсен състав оказа помощ да се отклони вниманието от разногласията към включването на Роман Полански в раздела за извънконкурсни филми.

В качеството си на наказан за полово закононарушение 90-годишният режисьор към този момент се бореше да откри разпространяване в Съединени американски щати и други страни за своята сладникава комедия " Дворецът ". Катастрофалните мнения във Венеция няма да оказват помощ.

Понастоящем филмът е оценен с нула % в класацията на Rotten Tomatoes, а критиците го дефинират като " неправилен неуспех " и " нелепост за душата ".

Друг режисьор, който на процедура е включен в черния лист в Съединени американски щати, Уди Алън, се показа по-добре с 50-ия си филм (и първия на френски език) " Coup de Chance ", който е считан за най-хубавия му филм от най-малко десетилетие насам. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР