Стачка на общинските работници по чистота в Атина, Солун и

...
Стачка на общинските работници по чистота в Атина, Солун и
Коментари Харесай

Гърция се зарина в боклук заради стачка

Стачка на общинските служащи по непорочност в Атина, Солун и други огромни гръцки градове остави хиляди тонове загниващи отпадъци по улиците на фона на непредвиденото топло време. Очаква се митингите да продължат и през днешния ден, написа в. „ Катимерини “, представени от БГНЕС.

Работниците протестират срещу ситуациите в закона за напредък на консервативното държавно управление, който разрешава да бъдат приватизирани избрани общински санитарни мощности, обслужването на осветлението и паркове, както и планове за отдих. 

Съществуващите закони също разрешават частни планове, само че новата наредба ги улеснява, като се изисква поддръжката на кмета и неговите или нейните общински съветници, до момента в който сега е належащо безусловно болшинство в общинския съвет.

Работниците се опълчват на това, което те считат за приватизационен блян, който би могъл да изложи на риск работните им места, и дадоха обещание да продължат дейностите си, като в четвъртък започва 24-часова стачка в страната, когато законопроектът за напредък би трябвало да бъде гласуван в Народното събрание.

Според POE-OTA, профсъюза на общинските служащи, новите разпореждания също ще доведат до увеличение на общинските такси.

В опит да успокоят служащите, няколко кметове се ангажираха обществено да не уволняват общински чиновници.

Според Михалис Ставрианудакис, общоприет секретар в Министерство на вътрешните работи, потребностите в общините постоянно се двоумят от лятото до зимата, което значи, че контракт с частна компания за увеличение на личния състав през по-натоварените месеци може да бъде потребен в избрани случаи, изключително в области, известни измежду туристите.

Стачките, които се водят към този момент от няколко дни, доведоха до купчини отпадъци в Атина и други градове.

В доста квартали сметищата към този момент преливат, а общинските управляващи молят жителите да не изнасят боклука си през идващите няколко дни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР