Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция са

...
Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция са
Коментари Харесай

Борисов: Важно е да имаме стабилни отношения с Турция

Стабилното и стабилно развиване на двустранните връзки с Турция са значима част от българската външна политика. Това съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.

По време на диалога им в Министерския съвет Борисов означи интензивния двустранен политически разговор, който българската и турската страна водят, съблюдавайки правилата на добросъседство и взаимно почитание. Според министър-председателя срещата с Чавушоглу, предхождана от диалога им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на "Турски поток " в Истанбул са добра опция да бъде затвърдена позитивната атмосфера в връзките сред двете страни.

Премиерът уточни, че Турция е наша непосредствена съседка, съдружник в НАТО и значим сътрудник на Европейски Съюз за справяне с редица провокации като миграционния напън върху Европа, битката против тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и стопанската система.

"Високо ценим уговорката на Турция в използването на Съвместната декларация сред Европейски Съюз и Турция за миграцията от 2016 година, както и отличното двустранно съдействие в тази област, което обезпечи нулев напън върху общата ни граница “, означи Борисов.

Той регистрира сериозната тежест, която южната ни съседка носи, предоставяйки леговище на огромен брой сирийски бежанци на своята територия.

Министър-председателят акцентира целенасочената работа на българското държавно управление за диверсификация в енергийната сфера, както и съдействието сред двете страни по отношение на развиването на междусистемната съгласуваност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще способства за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Борисов обърна внимание и на дейностите от българска страна по реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът посочи още, че Турция е една от страните, през които минава "Южният газов кулоар ", а България също е неразделна част от развиването на този кулоар с плана си за интерконектор с Гърция.

В рамките на диалога беше подложен фокус и върху съществуването на забележителен капацитет за по-нататъшно развиване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Турция.

Министър-председателят акцентира възходящия стокообмен, който за интервала януари – септември 2019 година се е нараснал с 10.7% на годишна база и доближава 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за съдействие сред двете страни с огромни благоприятни условия за развиване.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР