Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е

...
Стабилното и устойчиво развитие на двустранните отношения с Турция е
Коментари Харесай

Борисов се срещна с турския външен министър Мевлют Чавушоглу

Стабилното и стабилно развиване на двустранните връзки с Турция е значима част от българската външна политика , съобщи министър-председателят Бойко Борисов по време на срещата си с министъра на външните работи на Република Турция Мевлют Чавушоглу.
 пресцентър, Министерски съвет
По време на диалога им в Министерския съвет министър председателят Борисов означи интензивния двустранен политически разговор, който българската и турската страна водят, съблюдавайки правилата на добросъседство и взаимно почитание. Според българския министър-председател актуалната му среща с Чавушоглу, предхождана от диалога им в Давос, както и срещата му с турския президент Реджеп Тайип Ердоган при откриването на „ Турски поток “ в Истанбул са добра опция да бъде затвърдена позитивната атмосфера в връзките сред двете страни.

Премиерът Бойко Борисов уточни, че Турция е наша непосредствена съседка, съдружник в НАТО и значим сътрудник на Европейски Съюз за справяне с редица провокации като миграционния напън върху Европа, битката против тероризма, енергийните доставки и енергийната сигурност, инфраструктурата, селското стопанство, търговията и стопанската система.

„ Високо ценим уговорката на Турция в използването на Съвместната декларация сред Европейски Съюз и Турция за миграцията от 2016 година, както и отличното двустранно съдействие в тази област, което обезпечи нулев напън върху общата ни граница “ , съобщи министър-председателят Борисов. Българският министър председател означи сериозната тежест, която Турция носи, предоставяйки леговище на огромен брой сирийски бежанци на своя територия.-->
 пресцентър, Министерски съвет
Премиерът Борисов посочи целенасочената работа на българското държавно управление за диверсификация в енергийната сфера. Министър-председателят подчертава върху съдействието сред България и Турция по отношение на развиването на междусистемната съгласуваност на газопреносните мрежи на двете страни, което ще способства за диверсификацията на маршрутите за доставка на природен газ.

Българският министър-председател обърна внимание и на дейностите на българската страна по реализацията на плана за уголемение на газопреносната инфраструктура от българо-турската до българо-сръбската граница. Премиерът Борисов посочи още, че Турция е една от страните, през които минава „ Южният газов кулоар “, а България също е неразделна част от развиването на този кулоар с плана си за интерконектор с Гърция. 

В рамките на диалога на премиера Бойко Борисов с турския външен министър беше подложен фокус и върху съществуването на забележителен капацитет за по-нататъшно развиване на комерсиалните и икономическите връзки сред България и Турция. Министър-председателят Борисов обърна внимание на възходящия стокообмен, който за интервала януари – септември 2019 година се е нараснал с 10.7% на годишна база и доближава 3 017 млн. евро. Туризмът беше посочен като друго поле за съдействие сред двете страни с огромни благоприятни условия за развиване.
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР