Стабилност. Този път оценката не е на премиера Бойко Борисов.

...
Стабилност. Този път оценката не е на премиера Бойко Борисов.
Коментари Харесай

Каква ще бъде 2020 г. за пазара на имоти

Стабилност. Този път оценката не е на премиера Бойко Борисов. А е прогнозата, която най-често се загатва в една дума за пазара на парцели за 2020 година От брокери, консултанти и строители. Въпреки леките нюанси в анализите им, те не чакат обилни промени, с които той да се отличи трагично от случилото се към този момент през 2019 година

Сред трендовете основна става настройката на купувачите да търсят положително качество против парите си, а също и добра локация. За бюджетните оферти към момента има клиенти, само че притежателите на такива парцели последователно ще губят публика и опция да получат добра цена за тях. В изгода на това да се избере покупка вместо да се изчаква и през 2020 година ще продължат да работят ниските лихви по заемите, за които няма индикации за повишаване.

Отстъпки и еластичност при схемата на погашение ще търсят купувачите на строящи се жилища, чакат още бизнесмените.

А локалните купувачи ще преобладават пазара на бизнес парцели.

На пазара " на дребно " - развиване в застой

Един от огромните играчи на пазара " Адрес " чака стабилността на цените от 2019 да се придвижи и в 2020 година Поскъпването от 5-7% през изтеклата година не отразява повишаване в цената на парцелите, а наклонността да се купуват по-скъпи жилища - ново строителство, ремонтирани и обзаведени жилища.

" При старите жилища, изключително панелните, продавачите реализираха най-хубавите вероятни цени за жилищата си. Предвид увеличението на предлагането обаче смятам, че натискът върху по-старите парцели ще се усили. Затова поучавам притежателите, които обмислят продажба, да не чакат прекомерно дълго. Текущият пазар е
удобен за подписване на договорка, защото цените доближиха своя пик ", разяснява пред " Дневник " Гергана Тенекеджиева, изпълнителен шеф на " Адрес ".

Наблюденията на компанията демонстрират, че клиентите са склонни да платят по-висока цена за парцел в новопостроена постройка, в случай че тя дава отговор изцяло на чувството им за качествена среда на живот. Растат запитванията и за обзаведени жилища. Ако покупката е с капиталова цел, водеща при избора е цената. Обсъжданата смяна в налозите за придобиване на недвижимо имущество от Столична община би оказала въздействие върху бранша в столицата, само че едва, счита Тенекеджиева. Според нея е допустимо сходно решение да охлади пристрастеностите на клиентите, които не са склонни да купуват непременно, само че не мисли, че резултатът би се откроил по-сериозно върху размера на покупко-продажбите.

Ще продължат да се търсят тристайните жилища за персонално прилагане и двустайни за инвестиция. Сред желаните региони също не се чака значително разбъркване. Сериозен интерес има към южните елементи – " Манастирски ливади ", " Кръстова вада ", " Борово ", Център, " Лозенец ", " Иван Вазов ", " Яворов ", източните квартали – " Изток ", " Изгрев ", " Гео Милев ", както и бюджетните региони с добър превоз като " Надежда ", " Люлин " и " Обеля ". " Младост " остава във фокуса на фамилиите.

 Каква ще бъде 2020 година за пазара на парцели
© Мария Съботинова, Строителството и града

Комфортът и по-добрите условия са причина новите жилища да бъдат първи избор за огромна част от купувачите. Те оферират по-добро систематизиране на стаи, ревю, благоприятни условия купувачите сами да създадат разпределението вътре и други А увеличаващото се предложение на нови парцели от ден на ден укрепва конкуренцията. В резултат, вложители са склонни да се вслушат в препоръките на консултантите за корекции на офертите си и се следи активизиране на купувачите и увеличение на осъществените продажби, проучва Тенекеджиева.

Имотите в остарели здания са желани от хората, които държат на действителна площ и не желаят да заплащат за общи елементи. Обикновено този вид клиенти се интересуват от бюджетни решения за покупка, както и опцията да се нанесат незабавно в жилището.

По-високият растеж на издадените строителни разрешителни и приключени нови жилищни здания в столицата по отношение на повишението на популацията за последните 10 години ще усили предлаганите парцели, надхвърляйки броя на купувачите, предвиждат от " Адрес ". Справка в Национален статистически институт демонстрира, че към края на 2017 година жилищата в София са 609 899, при население от 1.325 млн. души към 2017 година През 2009 година тези индикатори са 1.247 млн. души население при 534 672 жилищни единици. Данните сочат, че броят на жилищните единици за интервала пораства с 14.1% на фона на 6% повишение на популацията.

Изборът пред купувачите към този момент е доста по-голям по отношение на последните 2-3 години и все по-често те са водещите на пазара. Това ще се отрази най-силно при продавачите на не толкоз атрактивни парцели в непредпочитаните квартали, показва Тенекеджиева.

Наемният пазар е със постоянна интензивност, с равнища, сходни на тези през 2016 година До средата на идната година се чака тази наклонност да се задържи, а по-късно е допустимо леко намаляване. Търсенето е най-вече до към 600 лв., само че предлагането на пазара е в малко по-високия ценови сегмент.

 Каква ще бъде 2020 година за пазара на парцели
© Мария Съботинова, Строителството и града

Спад на покупко-продажбите с нови жилища и постоянни цени

Спад на броя подписани покупко-продажби през 2020 година при постоянни цени предвиждат членовете на Асоциацията на строителните бизнесмени. Организацията сплотява над 20 одобрени строително-инвестиционни компании, опериращи най-вече на територията на Столична община.

Те чакат повишаването на новите жилища да бъде минимално – сред 3% и 5%, какъвто бе и растежът през отминалата 2019 година Въпреки високата интензивност на купувачите през последните години, прогнозите са, че размерът на покупките може да намалее с до 15%. " Макар профилът на клиентите да е без основна разлика – млади фамилии, търсещи първо жилище, виждаме смяна в държанието им. Процесът по покупка става по-дълъг, организират се повече огледи, договарянията са интензивни. Търсят се разнообразни благоприятни условия за предоговаряне на изискванията, като отстъпки и еластичност в схемите за погашение ", разяснява Асен Чавдаров, член на управителния съвет на организацията.

Увеличават се покупките на жилища с банков заем , регистрира асоциацията. Достъпните заеми и преференциалните условия притеглят клиенти, които не разполагат с цялата сума, само че имат постоянни приходи. " Можем да обособим два вида купувачи с заем – едните разчитат главно на заема с минимално самоучастие в договорката към 20%, а другите разполагат с повече спестявания и покриват над 60% от цената на парцела сами ", добавя Асен Чавдаров.

 Каква ще бъде 2020 година за пазара на парцели
© Мария Съботинова, Строителството и града

Практика на някои от клиентите, които имат лично жилище и възнамеряват покупката на ново, е да ипотекират остарелия си апартамент, употребявайки сумата за покриване на част от договорката. След като се настанят в новото жилище, отдават остарялото чартърен. Средствата от наема употребяват за вноската по заема и откакто изплатят ипотеката, към този момент разполагат с две жилища, описват строителите.

Подемът остава

При общи упования и прогнози за продължаващ стопански напредък, оставащи ниски лихвени проценти по заемите, растящи приходи и рекордно ниска безработица няма по какъв начин да чакаме нещо друго от продължаващ напредък на имотния пазар и през 2020 година, предвиждат специалистите на Bulgarian Properties.

Според нас 2020 година ще бъде доста сходна на 2019 година – с минимални промени на цените, непоклатимост на имотния пазар и огромна интензивност и размер от покупко-продажби. През идната година ще имаме опция да станем очевидци на зрял заможен пазар с плавни промени, само че с огромен интензитет на размерите и чувство за непоклатимост и ликвидност, каквито не сме имали през последните 10 години, проучва Полина Стойкова, изпълнителен шеф.

Според нея ще продължи да има огромно многообразие и предложение на всевъзможни типове парцели при на процедура непроменени цени и с доста по-добри приходи, претовареност и още по-ниски лихвени проценти по ипотечните заеми.

Лихвените проценти по заемите по принцип са главният мотор на развиването на имотния пазар, само че заради тяхното съвсем изчерпано придвижване надолу, вбъдеще все по-силно въздействие ще стартират да оказват другите макрофактори и най-много факторите от пазара на труда и демографските фактори, свързани с вътрешната трудова миграция, показва от компанията.

Тенденцията е приходите на популацията да продължат да нарастват заради конвергенцията с европейските приходи и потребността от квалифицирана работна ръка, затова по-голямо внимание би трябвало да се обръща на безработицата. Повишението й от сегашните рекордно ниски равнища ще даде ранен сигнал за превръщане на трендовете на имотния пазар. Засега това наподобява като далечна вероятност, само че следва да се следи деликатно като развой, се показва в разбора.

Местни играчи в полето на бизнес парцелите

Пазарът на бизнес парцели посреща 2020 година с умерени упования за капиталова интензивност и преобладаващи позиции на локалните купувачи, демонстрира разбор на на консултантската компания Cushman & Wakefield Forton. Тенденцията е продължение на 2019 година, през която бе маркиран 75% спад на покупко-продажбите с бизнес парцели по отношение на 2018 година и оттегляне на непознатите капитали.

През 2020 година се чака да се резервира наклонността най-добре показаните сегменти от позиция на придобивания на доходоносни активи да са хотелите и офис площите.

Предлагането на офис площи се чака да пораства като бъдат приключени почти по 160 хиляди кв. м нови офис площи. През 2020 година се чака да завърши строителството на нови здания от Garitage park, също Balkan Business Center, Sofia Tech One и други

Към края на 2019 година офертните наемни цени остават постоянни в диапазона 12-14 евро/кв. м за първокласни площи на огромните булеварди, а за единични клас А здания в центъра на София доближават 15 евро/кв. м. Средният дял на свободните площи за клас А и B офиси се движи в границите на 9-9.5% с наклонност да надмине 10% през 2020 година

Ограниченото предложение на нови търговски площи и високата наемна интензивност доведоха до равномерен растеж на наемните цени в комерсиалните центрове и на централните търговски улици в София през последната година. Очаква се този развой да продължи и през 2020 година Според компанията тогава пазарът ще бъде движен по-скоро от рестуктуриране и усъвършенстване на работещите търговски центрове. Завършване на нови молове в София и в огромните градове не се чака.

" Изминалата година като цяло се отличаваше с висока интензивност в придобиването на имоти и развиването на нови планове в индустриалния сегмент. Тази наклонност продължава и през 2020 година, поддържана от разрастването на браншове като логистиката, куриерските услуги и търговията ", обобщава Жоро Ангелов, управител " Индустриални парцели и развиване на имоти " в Cushman & Wakefield Forton.

 Каква ще бъде 2020 година за пазара на парцели
© Мария Съботинова, Строителството и града

Всичко, което би трябвало да знаете за: Годината 2020 (66)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР