Стабилно развитие на бирения сектор през 2018 г. отчете Съюзът

...
Стабилно развитие на бирения сектор през 2018 г. отчете Съюзът
Коментари Харесай

Пивоварните в България с милиони инвестиции за устойчива околна среда

Стабилно развиване на бирения бранш през 2018 година регистрира Съюзът на пивоварите. Зелените нововъведения в пивоварния бранш у нас спомагат за възстановяване на устойчивото развиване и еко-отпечатъка на промишлеността. Благодарение на модернизацията в пивоварните предприятия в страната, за последните 20 година междинният разход на вода за производството на хектолитър (100 литра) готово питие е намалял близо 5 пъти, т.е. от 15 – 20 хектолитра на 3 – 5 хектолитра/1 хектолитър бира.

Като извънредно скъп запас усъвършенстването на потреблението на вода и сила е водещ приоритет за всеки производител на бира. В съпоставяне с 2014 година пивоварните сдружения – членове на СПБ, приблизително регистрират понижаване на използването на вода с 4-6%, като задачата е тази наклонност да става все по-устойчива. Данните демонстрират, че за последните 4 години междинното ползване на електрическа енергия за производството на 1 хектолитър бира също е намаляло с 8%.

В същото време огромните пивоварни поставят старания за 100 % биологично отнасяне на отпадните води и като цяло вкарват моделите на така наречен „ кръгова стопанска система ” с новаторски „ зелени “ решения, оповестиха от Съюза на пивоварите в България (СПБ). В употреба към този момент са пуснати съоръжения за био-анаеробно филтриране на отпадните води, с които се реализира над 80% филтриране на употребяваната промишлена вода. Инвестицията в анаеробните реактори разрешава и производството на биогаз като субпродукт, който може да се употребява като различно гориво за поддържане на индустриалните потребности на пивоварните.

Намаляването на екологичния отпечатък на пивоварните в България бе разискван по време на годишното Общо заседание на членовете на Съюза на пивоварите. Представени бяха и стопански данни за промишлеността, както и цялостната активност на сдружението.

За 2018 година финансовите вложения общо на всички членове на СПБ са 46 млн. лв., а за интервала 2016-2018 година вложенията им в дълготрайни материални активи надвишават 130 млн. лв.. От тях сред 25 – 30% са ориентирани към осъществяване на „ зелени “ планове, мощности и здания, както и към енергийно ефикасни мероприятия

Всяка година пивоварните нареждат на пазара и нови олекотени бирени опаковки за стабилно ръководство и оползотворяване на отпадъците от РЕТ бутилки, стъкло и кенове. Запазва се позитивната наклонност за понижаване на каузи на продажбите на бира в пластмасови РЕТ бутилки. През 2018 година този сегмент на бирения пазар е 53%, което значи, че единствено за три години пазарният дял на пластмасовите бутилки е понижен и към този момент е с 10% по-малко спрямо 2015 година През предходната година делът на стъклените бутилки е 24%, на кеновете – 17% и на кеговете – 6%.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР