Стабилно е състоянието на пострадалите вчера работници в цеха за

...
Стабилно е състоянието на пострадалите вчера работници в цеха за
Коментари Харесай

Най-вероятната причина за взрива в цеха за биогаз е техническа неизправност

Стабилно е положението на потърпевшите през вчерашния ден служащи в цеха за биогаз в ямболското село Симеоново. Единият от тях към този момент е освободен за домашно лекуване. Най-вероятната причина за случая е техническа нередовност на оборудването. Днес не престават огледите на местопроизшествието.

Ямбол

В момента на повредата в реактора е имало към 700 кубически метра тор, при потенциал 1000 кубика. Количеството газ в инсталацията е било минимално и не е имало гърмеж, твърди притежателят на инсталацията. Нанесените вреди са за милиони левове. Инсталацията е била планувана като електроцентрала, ползваща възобновими енергоизточници, само че не работи като такава.
Георги Станев, притежател на инсталацията за биогаз: Предполагам, че това е градивен или проектантски недостатък на самата структура. Реакторът е поддал и надлежно се е разрушил, при което биомасата, която се е съдържала в него се е разляла. Обектът е трета категория. Приет е тази година януари с приемателна комисия назначена от ДНСК София. Технологията е такава, че не допуска никакъв гърмеж, налягането на газа, който се съдържа вътре е извънредно ниско.
След случая незабавно на място са пристигнали екипи на полицията, пожарната и Бърза помощ. От повредата са потърпевши трима служащи, двама от тях остават в ямболската болница. Най-тежко потърпевшият служащ е настанен в реанимация със счупена гръдна кост. Към момента не се постанова превозването му в друго лечебно заведение.
Д-р Георги Манчев, шеф ОАИЛ, Ямбол: За момента е в устойчиво положение, контактен е, съответен е. Предстоят му спомагателни рентгенови проучвания за уточняване на вероятни зародили затруднения в резултата на контузията.
Сред популацията в село Симеоново няма суматоха. Голяма част от хората даже не са разбрали за случая.
Румяна Илчева, кметски наместник, С. Симеоново: Дойдоха разнообразни профилирани институции, от които разбрах, че няма заплаха от обгазяване на селото и няма заплаха за живота за хората, живеещи в село Симеоново. Няма суматоха в селото. Хората са спокойни.
Днес предстоят нови огледи и замервания на мястото на повредата, с цел да се откри каква е повода за случая. Проектант на инсталацията за биогаз е ямболска компания. Съоръжението е въведено в употреба от началото на годината.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР