Стабилни ли са българските банки? Отговор на този въпрос ще

...
Стабилни ли са българските банки? Отговор на този въпрос ще
Коментари Харесай

Стабилни ли са българските банки? ЕЦБ обявява днес резултатите от стрес тестовете

Стабилни ли са българските банки? Отговор на този въпрос ще дадат резултатите от стрес тестванията, които Европейската централна банка ще разгласява през днешния ден.

Предстоящото им разгласяване заяви Българска народна банка нощес, откакто Управителният съвет на централната банка ги разиска и популяризира посредством медиите си позицията си.

Цялостната оценка на ЕЦБ се състоеше от обзор на качеството на активите (ПКА) и стрес тест на шест български банки.

Позицията на УС по отношение на резултатите от резултатите от цялостната оценка върху надзорната политика на Българска народна банка е следната:

1. Резултатите от оценката на ЕЦБ подхождат на резултатите от прегледа на активите и стрес теста, осъществени от Българска народна банка през 2016 година, и на оценките на банковия контрол по-късно, отчитайки миналия интервал и измененията в методологията с влизането в действие на счетоводния стандарт МСФО 9. Резултатите демонстрират устойчивостта на българския банков бранш като цяло.

2. Следователно, Българска народна банка утвърждава резултатите от цялостната оценка. Ще бъдат подхванати следващи дейности, свързани с по-нататъшно подсилване на финансовата позиция на банките, в строго сходство с мандата на Българска народна банка и съответната регулаторна рамка.

3. Използвайки резултатите от ПКА и развитията след референтната дата, Българска народна банка извърши оценка по отношение на пруденциалните условия на член 92 на Регламент (ЕС) №575/2013 на Европейския парламент и на Съвета. Резултатите от оценката на Българска народна банка удостоверяват, че всяка от шестте банки извършва пруденциалните условия на горепосочения Регламент.

Управителният съвет на Българска народна банка отбелязва отличното съдействие сред Българска народна банка и ЕЦБ при осъществяването на цялостната оценка, което ще продължи в процеса на определяне на тясно съдействие.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР