St. Petersburg Ladies Trophy, финалАнет Контавейт – Мария Сакари 5-7,

...
St. Petersburg Ladies Trophy, финалАнет Контавейт – Мария Сакари 5-7,
Коментари Харесай

Контавейт със страхотен обрат, 20-а поредна победа на закрито и титлата в Русия


St. Petersburg Ladies Trophy, край
Анет Контавейт – Мария Сакари 5-7, 7-6(4), 7-5


Анет Контавейт е шампионка от WTA 500 шампионата в Санкт Петербург. Естонката продължи изумителната си серия от 20 следващи победи на закрито, постигайки впечатляващ поврат във финала против Мария Сакари – 5-7, 7-6(4), 7-5 след съвсем 3 часа на корта, в които трябваше да се връща от 1-3 във втория сет и още по-впечатляващо – от 2-5 в решителния.

Двете положителни приятелки, които бяха №1 и №2 в шампионата, изиграха доста равносилен мач, в който всяка от тях осъществя по 4 пробива, процентите извоювани точки на първи и втори сервис също бяха сходни, а качеството на тениса бе на висота. Всъщност във всеки от сетовете тази, която пробиваше първа, губеше.

Мачът бе 13-и посред им като досега двете имаха по 6 победи. Като че ли малко по-голямото успокоение и опит в сходни финални мачове (14 финала по отношение на 5 на Сакари) повлия в самия край, когато Контавейт бе извънредно покрай загубата.

Така тя продължава своята серия от към този момент 20 следващи победи в мачове в зала. В тази серия тя завоюва купите в Острава, Москва и Клуж. В Острава съперничка на финала бе още веднъж Сакари. Титлата в Русия е нейна шеста на равнище WTA. Гъркинята пък остава единствено с една на сметката си, тази в Рабат през 2019-а.

„ Не мога да допускам. Щастлива съм от това достижение. Беше доста тежка борба, нямам думи. Реших, че ще опитам да връщам топката колкото мога и да я накарам сама да стигне до триумфа “, разяснява шампионката директно след огромния триумф.

Тя е едвам шестата тенисистка с 20 следващи победи на закрито от 1989 година насам. Рекордът държи Щефи Граф с 43 следващи триумфа в интервала 1989-1990. Контавейт е и първата, която го реализира в това десетилетие.

Освен финала в Острава Контавейт бе спечелила и мача сред двете на Финалите на WTA, а в Санкт Петербург доближи до трети следващ триумф над гъркинята. За нея това е и 19-а победа над тенисистка от топ 10.

В първия сет Контавейт водеше с 5-2, само че не можа да вземе подаването си при 5-3. Сакари стигна и до втори пробив, с цел да си обезпечи опция при 6-5 да сервира за сета. Уинъри и от двете страни подсигуряваха пети следващ гейм.

Серията набъбна на седем следващи гейма до 2-0 във втория сет. Естонката изравни до 3-3, след което избави нови два брейкбола при 5-5. Контавейт имаше и сетбол в идващия гейм преди да се стигнe до тайбрек. В него сервисът ѝ работеше добре и докара до три сетбола при 6-3. При втория Сакари прати бекхенда си в мрежата.

Гъркинята още веднъж се активизира на старта на решителния сет. Той още веднъж стартира с 2-0 за нея, а след избавени три шанса за пробив даже водеше с 4-1. При 5-3 Сакари застана на сервис в опит да си обезпечи втора WTA купа. В този гейм обаче бекхендът ѝ изневери, което разреши на Контавейт за следващ път да се върне в мача.

Естонката нямаше желание да изпуска опцията. Форхендът ѝ затрудняваше от ден на ден Сакари и това докара до нов пробив за 6-5. За разлика от съперничката си, Контавейт не трепна и на собствен начален удар постави завършек на мача.
Източник: tenniskafe.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР