СРЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за

...
СРЗИ съобщава за два случая на морбили. Касае се за
Коментари Харесай

Три нови случая на морбили в страната

СРЗИ оповестява за два случая на морбили. Касае се за майка на 19 година и детето ѝ на 2 година от кв. "Христо Ботев ", гр. София. И майката и детето са приети в болница в Инфекциозна болница. Към момента няма данни същите да са пътували в чужбина или да са имали контакти със инфектирани лица от региона на Благоевград. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

РЗИ-Софийска област оповестява за 9-месечно бебе, от с. Костенец, с клинична картина на морбили, което също е настанено в Инфекциозна болница, София. Детето е обитавало на същия адрес в кв. "Христо Ботев ".

И трите лица не са ваксинирани. В момента здравните управляващи търсят контактни лица за по-нататъшно следене.

Към днешна дата Министерството на здравеопазването е осведомено за общо 27 случая на лица с клинична картина на морбили.

Министерство на здравеопазването напомня, че още на 14 февруари на всички районни здравни инспекции в страната е разпоредено посредством общопрактикуващите лекари да бъдат издирени и открити всички лица от 13-месечна до 18-годишна възраст без данни за имунизация и с пропуск в имунизационната скица и незабавното им обгръщане с една доза ваксина против морбили, паротит и рубеола. Припомняме, че според Имунизационния календар на Република България на децата гратис се слагат наложителна профилактична имунизация с комбинирана ваксина против морбили, паротит и рубеола от тринадесетия месец (след навършване на 13-месечна възраст) и реимунизация против морбили, паротит, рубеола на 12-годишна възраст.

Всички лекари на територията на страната следва да подходят с изключително внимание към пациенти със подозрение за морбили.

Министерството на здравеопазването е осигурило задоволителни количества ваксина против морбили, паротит и рубеола и се обръща към родителите с зов при открит пропуск в имунизационния статус на детето си, сами да потърсят общопрактикуващия си доктор.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР