Срядата донесе интересна новина - кабинетът реши да предложи Лиляна

...
Срядата донесе интересна новина - кабинетът реши да предложи Лиляна
Коментари Харесай

Вечерни новини: Мегапротест срещу чешкия премиер Бабиш, Лиляна Павлова няма да е евродепутат

Срядата донесе забавна вест - кабинетът реши да предложи Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейската капиталова банка единствено два дни, откакто стана ясно, че тя въпреки всичко влиза в европарламента поради отдръпването на Мария Габриел. Тази внезапна смяна ще отвори място в Брюксел за досегашния евродепутат Емил Радев.

На посетители в София през днешния ден пък бе външният министър на Холандия Стеф Блок, който съобщи в съвсем прав текст нещо от дълго време известно - че България би трябвало да се оправи с корупцията и с проблемите в правосъдната система, в случай че желае да получи поддръжка от Холандия за участие в Шенген.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък А президентът Радев изрече куп угодни на Русия тези в изявление за ТАСС преди срещата му с Владимир Путин на следващия ден. Сред тях - " да пребъдат " директните доставки на съветски газ до България, АЕЦ " Белене " е неминуем, поддръжката на старите съветски самолети ще продължи и така нататък

Политически трус има в Чехия, където внушително голям брой излезе в центъра на Прага, с цел да изиска оставката на премиера Бабиш, упрекнат в корист с евросубсидии.

А Полша и Найджъл Фараж попариха очакванията на крайнодесните за съюз в европарламента, като отхвърлиха да се причислят към предстоящ евроскептичен блок, иницииран от италианския вицепремиер Матео Салвини. Полският министър председател Качински обоснова решението си с проруските позиции на Салвини, до момента в който от " Партията на Брекзит " на Фараж не дадоха пояснение.

НАЙ-ВАЖНОТО

Кабинетът предложи Лиляна Павлова за вицепрезидент на Европейска инвестиционна банка


Бившият министър на европейското председателство е номинирана за вицепрезидент и член на Управителния комитет на Европейската капиталова банка (ЕИБ) с решение на Министерски съвет, стана ясно след съвещанието на кабинета в сряда. Ротационната скица на финансовата институция планува през септември т. година представител на България да заеме позицията вицепрезидент за период от три години. Мотивите на кабинета са, че Павлова е " финансов специалист с богат управнически опит ".

Решението за номинацията е ненапълно изненадващо, защото идва броени дни, откакто стана ясно, че Павлова въпреки всичко ще влезе в европарламента (ЕП). Тя бе седма в листата на ГЕРБ, а партията завоюва единствено шест мандата. В следствие обаче сегашният еврокомисар Мария Габриел, която бе и лидер на листата, се отхвърли от Екологичен потенциал, явно с вяра да има място и в идната Комисия. Така Павлова получи евродепутатско място. Но с поста в Европейска инвестиционна банка ще се отвори място за идващия в листата на ГЕРБ - това е Емил Радев, който и до момента бе евродепуатат.

Гигантски митинг в Прага с искане на оставката на чешкия министър председател Бабиш

Десетки хиляди чехи стачкуваха във вторник в Прага за оставката на премиера Андрей Бабиш, упрекнат в измами с евросубсидии. Според някои оценки по улиците са излезели близо 120 хиляди души и това се счита за най-голямата проява в страната от рухването на комунизма насам. Поводът е отчет на Европейска комисия, съгласно който Бабиш - един от най-богатите хора в Чехия, би трябвало да върне милиони евро дотации, получени от негови компании. Според одита на Европейска комисия министър председателят е бил в спор на ползи и е получавал облаги от фирмите, макар че официално те не са под контрола му, откогато той е на власт. Редом с това тече и следствие в страната, като чешката полиция предложи на прокуратурата да изправи Бабиш на съд. Според основния прокурор Павел Земан " написаното в отчета е съществено и може да стане съображение за съмнение в престъпно действие ".

Бабиш, несъмнено, отхвърля заключенията на одита. Чешките управляващи би трябвало да разясняват документа преди да е дефинитивно приключен. Но държавното управление (разбирай чешкия данъкоплатец) действително може да се окаже насила да върне европейски фондове. Засега Бабиш няма желание да се отдръпва, макар непрестанните митинги от април насам, които от ден на ден се разрастват. Парадоксално неговата партия ANO стана първа на евроизборите с 21.2% от вота.

СНИМКА НА ДЕНЯ

Борисов и съвсем цялото държавно управление на годишния бал на КРИБ


Фотограф: Цветелина Белутова [Капитал]
" За " Нова телевизия " накъде да виждам... Ти гледай там, аз Би Ти Ви... " С тази имитация към камерите Бойко Борисов се пошегува с ръководителя на КРИБ Кирил Домусчиев, който неотдавна е притежател на " Нова ", при идването си на годишния бал на най-голямата работодателска организация. Домусчиев дава отговор, че към този момент дава изявленията единствено на конкурентната медиа, с цел да няма злоба.
Освен Борисов още дузина министри, депутати и кметът на София бяха измежду гостите на събитието. Вниманието е разбираемо, поради че организацията в последните години все по-често се изявява като проправителствена конструкция.
Борисов употребява трибуната да увери гостите, че няма да има смяна в данъчната политика, каквито претенции имат Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

СЪБИТИЯТА, КОИТО СЛЕДИМ

ЕЦБ се чака да разиска по какъв начин да продължи поддръжката си за банките

Основната тематика на съвещанието на Европейската централна банка (ЕЦБ) в четвъртък се чака да бъде по какъв начин финансовата институция да продължи с поддръжката си за банките. През март ЕЦБ изненадващо реши още веднъж да стартира да печата пари - евтиното финансиране в този момент ще е ориентирано към банките от най-засегнатите от икономическото закъснение райони, само че централната банка не да даде подробна информация. Сега се чака президентът Марио Драги да внесе повече изясненост по тематиката.

Румен Радев ще се срещне с Путин

Президентът Румен Радев ще се срещне с съветския президент Владимир Путин на следващия ден в Санкт Петербург. Това ще е втори диалог сред двамата - първият беше през май м.г.
Радев ще взе участие в Петербургския интернационален стопански конгрес - от 6 до 8 юни 2019 година Събитието, състояло се за пръв път през 1997 година, от 2006 година е под патронажа на съветския президент Путин. В листата с участниците тази година е китайският президент Си Дзинпин, министър председателите на Армения (Никол Пашинян) и Словакия (Петер Пелегрини), президентите на Молдова и Южна Осетия, ръководителят на босненското президентство Милорад Додик и вицепремиерите на още над 10 страни, най-вече от района.
По същото време западните водачи означават годишнината от десанта на антихитлеристките съдружници в Нормандия през 1944 година

ИМЕНА
Президентът на ФИФА ще ръководи международния футбол още 4 години


Фотограф: Sergei Karpukhin
За тези, които ме обичат, за тези, които ме ненавиждат - аз обичам всички през днешния ден. " Това сподели президентът на ФИФА Джани Инфантино, откакто получи втори мандат. Като единствен претендент за поста той предстоящо беше избран отново по време на конгреса в Париж. Инфантино ще управлява международния футбол до 2023 година Той пристигна на мястото на сваления в разгара на корупционния скандал през 2016 година Сеп Блатер.

ЕДНО КЪМ ЕДНО

Изборът на идващия основен прокурор най-вероятно ще се организира на 6 ноември, т.е. незабавно след локалните избори. Това реши през днешния ден Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС), която одобри единомислещо и без диспути оферти от Сотир Цацаров времеви график за избор на негов правоприемник. Седемгодишният мандат на Цацаров изтича на 20 януари 2020 година

Правителството на Орбан внесе в Народното събрание противоречивия законопроек т, който ще докара до държавен надзор върху Унгарската академия на науките. Новите правила плануват финансовият надзор върху изследователските институти на академията да бъде предаден на държавното управление. Това се случва макар всеобщите рецензии и публичните митинги.

Италия нарушава фискалните правила на Европейски Съюз поради растящия дълг, което оправдава започването на дисциплинарна процедура, разгласи Европейска комисия. Ако страните членки поддържат тази оценка, Европейска комисия може да предложи започване на процедурата преди срещата на финансовите министри на Европейски Съюз при започване на юли. Италия към този момент имаше различия с Брюксел в края на 2018 година поради противоречие на проектобюджета с европейските правила, само че тогава бе открит компромис и до наказания не се стигна.

НЕЩО ИНТЕРЕСНО

Сериалът " Чернобил " довел до скок на туризма край централата

[Reuters]
Гигантският триумф на американския минисериал на HBO " Чернобил " за един от най-тежките нуклеарни произшествия в света е предиздвикал голям брой туристи да пожелаят да видят нуклеарната централа и призрачния зарязан град Припят в непосредствена непосредственост, споделя Reuters. Една от туристическите организации, предлагащи визитата, регистрира 40% скок в резервациите, откогато поредицата се излъчва.
През април тази година бяха маркирани 33 години от злополуката, провокирана след несполучлив тест на сигурността в четвърти реактор на нуклеарната централа, след който облак от радиоактивни частици доближи огромна част от Европа. Минисериалът на HBO показва събитията след детонацията, огромната акция по почистването и минимизирането на вредите, както и последвалото следствие.
За да видят призначния град и постапокалиптична пустота с екскурзовод, туристите заплащат по към 100 $ на човек.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР