СРС е прекратил делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев,

...
СРС е прекратил делото за плагиатство срещу адвокат Петър Илиев,
Коментари Харесай

Консулският имунитет в Барбадос засега спасява Петър Илиев от дело за плагиатство

СРС е прекратил делото за плагиатство против юрист Петър Илиев, който беше препоръчан за правосъден министър през 2021 година в кабинет на Има Такъв Народ. Причина - Илиев е почетен консул на Барбадос и като подобен има имунитет. По закон лицата с имунитет се проверяват от Софийската градска прокуратура и се съдят от Софийския градски съд. Затова и арбитър Весела Дончева праща проблема на Софийската градска прокуратура. Това оповестява „ Сега “, базирайки се на разпореждането.

01 октомври 2021, 20:48

Главен помощник Петър Илиев самичък напуща СУ, откакто бе разгласен за плагиат

Сега градската прокуратура ще би трябвало да реши дали въпросът е от нейната подготвеност и дали да внесе обвинителен акт против Илиев. Тя, несъмнено, може отново да препрати делото на долната инстанция и по този начин то още веднъж да финишира в Софийския областен съд.

Съдия Дончева се базира и на отговори, поискани от нея от Дирекция „ Държавен протокол “ на Министерството на външните работи. Министерство на външните работи удостоверява, че с решение от март 2017 година на Министерския съвет Петър Илиев е назначен за почетно (нещатно) консулско длъжностно лице на Барбадос в Република България и има неопределен консулски патент и екзекватура.

Имунитетът на почетните консули е извънредно стеснен. Те има отбрана единствено за дейности, осъществени във връзка службата им. Плагиатството, за което прокуратурата твърди, че се е случило от май 2015 година до 30 август 2021 година, не е във връзка консулските задължения на Илиев. Нямало е спънка и той да бъде упрекнат от прокуратурата, изяснява съдията. Но въпреки всичко приема, че делото против него би трябвало да се гледа от градския съд, тъй като той има имунитет, който рефлектира върху правното му състояние.

Разследването против Илиев стартира по сигнал на гражданско съдружие БОЕЦ.

30 септември 2021, 10:42

Дума против дума: Демократична България и Има Такъв Народ се упрекват в неистини на тематика предлаган ли е Петър Илиев за министър председател

Петър Илиев стана обществено прочут през 2021 година, откакто получи номинация за министър на правораздаването в първия проектокабинет на спечелилата изборите Има Такъв Народ, във втория опит за държавно управление той беше препоръчан за вътрешен министър.

Септември същата година Етичната комисия на Софийския университет заключи, че Илиев е плагиатствал при написването на книгата си за компетенциите на Народното събрание през 2015 година Той е употребявал обилни елементи от дисертацията „ Парламентарен надзор “ на Наталия Киселова. На 1 октомври 2021 година Илиев разгласи, че напуща университета, само че ще продължи да работи за Отечеството по други способи.

27 септември 2021, 16:04

Заключението на етичната комисия на СУ: Петър Илиев е плагиатствал от Наталия Киселова

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР