Сроковете за изграждането на водна връзка между Мало Бучино и

...
Сроковете за изграждането на водна връзка между Мало Бучино и
Коментари Харесай

Тръбите за водопровода за Перник не трябва да диктуват проекта, критикува експерт

Сроковете за построяването на водна връзка сред Мало Бучино и Перник, чиято дължина е 13,5 км са извънредно дребни, само че не непостижими. Това разяснява пред БНР инж. Мирослав Мазнев, някогашен изпълнителен шеф на Камарата на строителите.

По думите му част от тръбите изискват избрана температура, с цел да се вършат заварките, само че за други има опция за включване на една тръба към друга.

" Нямаме право на неточност тук и разгадавам, че всички професионални организации ще се заловен ръка за ръка и безусловно непрекъснато, няма различен избор, ще се работи и би трябвало да се извърши обектът. Такива обекти в такива периоди по света има изпълнявани ", акцентира инж. Мазнев. " В момента секторът е в подготвеност. Има доста компании, и то положителни компании ", увери той.

" Според мен нито една професионална организация няма право да предлага съответни компании. Те могат да предложат индикаторите и възложителят да поеме своята отговорност ", счита Мирослав Мазнев. Той изрази учудването си, че към момента няма оповестен абстрактен план, а са поръчани тръби и стартира тяхната доставка.

Тези тръби не зная кой и по какъв метод ги е пресметнал, само че не е изключено това да преобърне малко плановото решение: тръбите да диктуват какво решение да се вземе ", посочи още специалистът. Според него не би трябвало да се бърза, до момента в който няма абстрактен план и проектантите не са на място.

Дали планът е логичен и крие ли опасности за София? 300 литра в секунда допълнително вода през столичните тръби могат ли да причинят повреди?

" В момента решаването на казуса с Перник ще изисква доста огромно ангажиране на всички в системата. Това значи, че системата на ВиК - София ще би трябвало да бъде доста деликатна, тъй като такава сериозна интервенция в инженерната инфраструктура може да докара до рухване на някои налягания, до спомагателни спуквания, тъй като ще се прекарват по-големи количества вода - към 25-26 хиляди кубика на денонощие, което не е малко, само че за София то не е в огромните стойности ", разясни още Мирослав Мазнев. /БНР
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР