Сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени

...
Сроковете за членовете на Секционните избирателни комисии (СИК) са изтеглени
Коментари Харесай

ЦИК: 6 партии са с отказ за регистрация за участие в изборите

Сроковете за членовете на Секционните изборни комисии (СИК) са изтеглени и те би трябвало да са назначени до 1 март. Срокът е изтеглен, с цел да може членовете на СИК да бъдат имунизирани с две дози ваксина преди изборния ден.

Това заяви представителят на Централната изборна комисия (ЦИК) Таня Цачева на конференция през днешния ден, съобщи БГНЕС.

Общо документи за регистрация за присъединяване в парламентарните избори на 4 април додадоха 31 партии и 8 обединения.

ЦИК отхвърли регистрацията на 6 партии, 5 от тях са показали документите във вчерашния ден - 17 февруари, когато бе крайния период за регистрация, и към момента е завършила тяхната инспекция. 2 обединения също са в режим на незавършена инспекция.

От ЦИК прецизираха, че макар незавършената досега инспекция, обединенията евентуално ще бъдат регистрирани, за разлика от партии. За тях няма такава сигурност, сподели Димитър Димитров.

Партиите, които имат неприключила инспекция и за които няма гаранция, че ще бъдат регистрирани, са „ Директна народна власт ", „ Нация ", „ Чест ", „ Нова народна власт ", „ Свобода ", изброи още Димитров и направи уточнението, че би трябвало да се изчакат числата от ГРАО. Всяка партия би трябвало да показа подписка с най-малко 2500 подписа.

Съмнения няма, просто партиите и двете обединения са си подали документите във вчерашния ден и техните подписки към момента не са тествани, посочи Таня Цанева и добави:

ЦИК отхвърли регистрацията на 6 партии заради това, че не са изпълнени условия от Изборния кодекс, а точно липсват документи, има непълноти, подписките не са показани в електронен вид. За тях можем да твърдим, че ЦИК се е произнесла с решение за отхвърли и имат 3-дневен период да апелират.

Партиите с отвод са „ България на труда и разсъдъка ", партия „ Национално придвижване за непоклатимост и напредък - Национална движение „Симеон Втори" ", партия „ Бригада ", придвижване „ Напред България ", партия „ Съюз за отечеството " и партия „ Средна европейска класа ".

Жалбите и сигналите към днешна дата са 24 тъжби, които посредством ЦИК са импортирани във Върховен административен съд, главно жалбите са от партия „ Атака ". По отношение на тъжба, в която се твърдеше, че са ощетени наблюдаващи, покровители, представители на партии да осъществят видеонаблюдение, Административен съд -София град се произнесе с решение, с което остави без разглеждане и приключи производството по тази тъжба. Мотивите на съда са, че покровители, наблюдаващи и представители на партии, обединения и ИК, не са лишени от опция от видеозаснемане, защото не е налице засягане на техните права, защото такива права не съществуват за такава категория лица, добави Цанева.

" Важна и предпочитана задача е да се съгласуват дейностите по процедурата на узаконяване, одитране на машините, тяхното придобиване, склада и така нататък ", сподели Димитър Димитров. Той уточни, че с цел да имат съответно и работещо решение през днешния ден ще има среща с вицепремиера Марияна Николова, на нея се чака да участват всички страни, които имат отношение. Вчера Министерският съвет одобри решение, с което разпореди координацията по осъществяването на дейностите, свързани с организационно-техническата подготовка на изборите на нея.

„ На нея евентуално ще бъдат разисквани всички, да кажем висящи въпроси. В тази среща ще има и дребен опознавателен съставен елемент, защото не сме работили с госпожа Николова и нейните сътрудници до момента ", сподели още той.

На въпрос на БГНЕС за съхранението на машините, Димитров сподели, че все още доставчикът е виновен за тези машини. „ Те по никаква форма нямат отношение към нас, до момента в който не бъдат открити връзките. Складирани са в помещение, което ние сме оглеждали с Министерство на вътрешните работи и ДАНС. Има известно разминаване и то е обвързвано с материалните разноски по съхранението, допускам, че те ще бъдат решени, частично по тази причина е и срещата през днешния ден ", сподели той. Извън това, представителят на ЦИК сподели, че те ще имат цялостни права върху тези машини, когато приключат изборите и когато те станат благосъстоятелност на държавна институция. " Дали ще бъде Министерски съвет или ЦИК ми е мъчно да кажа, само че това ще стане чак след изборите, когато цялостната отговорност за тези машини ще премине в ръцете на страната ", сподели той.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР