Срокът за търсене и проучване на петрол и природен газ

...
Срокът за търсене и проучване на петрол и природен газ
Коментари Харесай

Проучването за петрол и газ в блок „Хан Аспарух” се удължава с две години

Срокът за търсене и изследване на нефт и природен газ в „ Блок Хан Аспарух “ ще бъде продължен с две години, реши държавното управление, приемайки настояването на титулярите на разрешението – Total, OMV и Repsol, заяви пресцентърът на Министерския съвет. Блокът е ситуиран в изключителната икономическа зона на България в надълбоко Черно море и се изследва въз основа на контракт, който изтече в края на януари тази година, оповестява Инвестор бг.

През двегодишното удължение на периода ще бъдат осъществени спомагателни геолого-геофизични работи и сеизмични проучвания на обща стойност 3 млн. евро.
За желанието на фирмите да продължат работата си в района анонсира енергийният министър Теменужка Петкова по време на чуване в енергийната комисия към Народното събрание на 22 февруари. Тогава това беше несъмнено като " обнадеждаваща вест " във връзка с вероятностите за локален рандеман в страната.
В края на октомври 2016 година, в своят тримесечен доклад на активността си, Total разгласи, че има находка на нефт, само че не даде детайлности към сондажа.
Проучването на блока " Хан Аспарух ", който е с повърхност от над 14 хиляди кв. километра, стартира през 2012 година. Блокът е е наоколо до румънския блок " Нептун ", в който залежите са оценени на над 80 милиарда куб. метра природен газ.
В контракта за отдаване на концесия по активността за изследване на нефт и газ в " Хан Аспарух " бяха планувани най-малко два сондажа. Total има дял от 40% в плана, а Repsol и австрийската OMV държат по 30%.
В края на 2017 година стана ясно, че се приготвя и трети сондаж в блока " Хан Аспарух ", който ще бъде прокаран в дълбоководието на 100 километра от Варна с плаваща морска сондажна единица (MODU). Методът за сондиране, който ще се приложи, е обичаен отвесен морски сондаж за стандартни находища.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР