Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне

...
Срокът за смяна на касови апарати да се удължи поне
Коментари Харесай

Бизнесът иска удължаване на срока за смяна на касовите апарати

Срокът за промяна на касови апарати да се удължи най-малко до началото на 2020 година желае бизнесът. Старите фискални устройства би трябвало да излязат от приложимост до края на март следващата година, а задачата на измененията е изсветляване на стопанската система.

Като персонален доктор и лекар Брънзалов ще бъде обиден от измененията. Все още не знае дали ще купи нов уред или ще модернизира остарелия, тъй че всяка касова записка да се регистрира на 5 минути пред данъчните.

„ Допълнителен административен проблем, губене на време със задачи, които не са на процедура нашата работа – нашата работа е да си лекуваме болните”, сподели доктор Николай Брънзалов.

Едно от заведенията, с изключение на в преоборудване на касовите апарати, ще би трябвало да влага и в програмен продукт, с който ръководи продажбите. Приходната организация упорства той да се промени по този начин, че да няма късмет за двойно счетоводство. Всичко това обаче е неочакван разход за бизнеса:

„ Единият вид е да се вдигнат цените в заведението, другият вид е да се понижат заплатите на чиновниците, което не е приятно”, разяснява Павлин Петров.

IT специалистите считат, че промяната на софтуера ще отнеме повече време, в сравнение с приходната организация е планувала:

„ Няма да ни доближи времето, тъй като броя на IT експертите, които могат да вкарат тези промени, е малка”, изясни Ясен Танев.

А общите разноските за бизнеса ще са обилни:

„ Между 35 и 100 милиона лв. единствено за смяна на фискалните устройства като разход. Освен че е огромна сумата и интервалът, в който би трябвало да го извърши, също е прекомерно кратък”, съобщи Станислав Попдончев.

От Национална агенция за приходите обаче настояват, че време за отсрочване няма:

„ Загубите в бюджета от укриване на доходи в комерсиалните обекти от търговци на едро и дребно надвишават даже загубите, които поносим от Данък добавена стойност измами”, сподели Васил Панов.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР