Срокът за подписване на НРД е 28 февруариКашата с дълговете

...
Срокът за подписване на НРД е 28 февруариКашата с дълговете
Коментари Харесай

Кашата с касата се забърка здраво

Срокът за сключване на НРД е 28 февруари


Кашата с задълженията и просрочията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) към фондове в чужбина се забърка крепко. В момента никой не може да каже какъв е точният размер на борчовете. На днешното изключително съвещание на Надзорния съвет стана ясно, че има основни разминавания сред изказванията на шефа на касата проф. Камен Плочев и действителните данни. “Не са правилни и изнесените от проф. Плочев данни за постъпилите тъжби на пациенти, на които е отказано лекуване в чужбина по каса. Всъщност тъжби няма, а тези над 600 лица са хората, които са декларирали възобновяване на заплащанията след лекуване в чужбина ”, изясни след съвещанието шефът на Надзорния съвет Жени Начева. Тя посочи, че е предоставена незабавна вътрешна инспекция на задълженията, която ще завърши до понеделник, за когато е планувано ново изключително съвещание на надзора. Създава се и механизъм, който да понижи периодите за обработка на исковете за заплащанията.

Докато течеше днешното съвещание на надзора от пресцентъра на НЗОК разпространиха счетоводна информация, съгласно която общите отговорности на здравната каса към непознатите фондове към 31 януари тази година са в размер на 271, 2 млн. лева, а просрочените към същата дата са 133,6 млн. лева Това са цифрите, които бяха обявени от шефа на касата преди дни. Членове на надзора недоумяваха кой е разпоредил на пресцентъра на касата да разгласява погрешни данни и увериха, че плануваните в бюджета 73 млн. лева са задоволителни за спазването на договорите с непознати фондове за разсрочено заплащане.
 През 2016 година лекарите излязоха на митинг поради длъжностен рамков контракт. През 2016 година лекарите излязоха на митинг поради длъжностен рамков контракт.
В четвъртък финансовият министър Владислав Горанов оспори изрично данните за просрочени отговорности, изнесени от проф. Плочев. Той разгласи, че “ежемесечният доклад сочи просрочия от 7,6 млн. лева, което прави разлика от 126 млн. лева ”. Финансовият министър настоя “в никакъв случай да не се подписва ” Националният рамков контракт в опазването на здравето за 2018 година, до момента в който не получи точна сметка с тъкмо какъв брой пари разполага касата и какъв брой отговорности има.

От лекарския съюз реагираха на изявлението на Горанов и през днешния ден изпратиха писмо до премиера. Председателят на БЛС Венцислав Грозев предизвести, че думите на финансовия министър опонират на член 56, алинея 3 от Закона за здравното обезпечаване.

Д-р Грозев бе безапелационен, че опазването на здравето не трябва да бъде поставяно в риск, поради реализиране на фискални цели и предизвести, че това може да докара до митинги на цялата здравна общественост. Той прикани министър председателят персонално да се намеси и да стане поръчител на сключване на НРД 2018. Крайният период за сключване на контракта е 28 февруари.

Боян Бойчев, член на Надзорния съвет:


Има значително разминаване в числата


Павлина Живкова

 02-2 – Какво се случи на изключителното съвещание на надзора на касата?
– Стана ясно, че има основни разминавания сред числата, които са подавани от проф. Плочев в писмото до депутатите и докладът, който беше показан през днешния ден. Беше подредено в незабавен порядък, събота и неделя, да работят съответните дирекции в Здравната каса, тъй че да ни дават правилни данни в понеделник сутринта на изключително съвещание.

– Председателят на парламентарната комисия по опазване на здравето доктор Даниела Дариткова изиска да й бъдат поименни описи на хората, на които е отказана помощ в чужбина. Ще ги получи ли?
– Нула е цифрата на здравноосигурени българи на които е била отказана здравна помощ. Управителят на НЗОК съобщи в Народното събрание, че на 332 българи през 2016 година и на още 334 за 2017 година е отказана помощ в чужбина. След направените уточнения от чиновници на касата стана ясно, че няма нито един сигнал за отказана помощ. Това са числата за здравноосигурените българските жители, които са употребили здравни услуги в страни от Европейски Съюз, заплатили са тези услуги и са поискали реимбурсация.

– Финансовият министър твърди, че не трябва да се подписва Националният рамков контракт (НРД), до момента в който не се обясни точната финансова обстановка. В същото време лекарите плашат с митинги. Как ще се излезе от обстановката?
– НРД би трябвало да бъде подписан този месец – последната дата е 28 февруари. Параметрите заложени в него са на база бюджета на касата за 2018 година. Позицията на финансовия министър, който аз изцяло разбирам и поддържам, е че при изискване че тези 73 млн. лв., които са планувани за заплащане към непознатите здравни каси се окажат незадоволителни, целият бюджет би трябвало да бъде пренаписан с съответни параметри.

Шефът на етичната комисия доктор Миндов предизвести:


Възможно е да бъдат запорирани сметки


Джипитата излизат на митинг на 1 март

 доктор Георги Миндов доктор Георги Миндов
“Възможно е да бъдат запорирани сметки на НЗОК ”, предизвести доктор Георги Миндов, който е ръководител на Етичната комисия на Националното съдружие на общопрактикуващите лекари в България. Той бе безапелационен, че абсурдът с задълженията на Здравната каса към непознати фондове ще рефлектира върху цялата система.

“Ако Горанов върне бюджета за преразглеждане, би трябвало да се понижат цените на клиничните пътеки, на дейностите на общопрактикуващите лекари, на медицинските проучвания, т.е. всички лекари ще пострадат ”, уточни медикът.

Той посочи, че концепцията на измененията във финансовите параметри на бюджета би била да се платят задълженията към непознатите каси, “защото германците няма да чакат да им платим след години ”.

Д-р Миндов напомни, че общопрактикуващите лекари ще излязат на митинг на 1 март.

“Близо 85% от размера на работата попада при нас, ние сме най-засегнати, понижаваме и не можем към този момент да се оправяме, тъй като ни товарят непрекъснато с нови действия ”, изясни той.

Шефът на надзора Жени Начева:


Няма спънки за сключване на контракта

 Жени Начева Жени Начева
Ситуацията не е спънка за сключване на Националния рамков контракт за 2018 година След завършване на последните елементи от провеждането на Събора и диалози сред двата надзорни съвета – Народно събрание на касата и УС на БЛС – рамков контракт може да бъде подписан.

Много понятия се смесват. Това, че има милиони отговорности не значи, че има проблем или че казусът не е контролируем. Има разлика сред общия размер на отговорностите, просрочените отговорности и това по какъв начин те се отразяват в системата за вътрешно-финансово ръководство и надзор на касата. Министерство на здравеопазването е превело всички дължими суми към НЗОК за 2017 година

Темида


Болници печелят каузи за надлимитна активност


Четвърта болница съумя да осъди здравната каса за неизплатена надлимитна активност. МБАЛ Силистра е спечелила делото против НЗОК за 38 615 лв., като това е цената на осъществено лекуване на пациенти по клинични пътеки за месец март 2016 година, дружно със законната рента, считано от датата на предявяване на желае до окончателното погашение на задължението.

Осъдителни решения за неплатена надлимитна активност на лечебните заведения към този момент произнесоха Софийският градски съд, Пловдивският областен съд и Шуменският областен съд.

Броят на лечебните заведения, които завеждат правосъдни дала против НЗОК за неплатената надлимитна активност пораства, поради изтичащите давностни периоди.

Статистика


Борчът към лечебници е 123 млн. лева


Общите отговорности на касата към всички лечебни заведения в страната са близо 123 млн. лева Те са за интервала 2015-2017 година Сумата ще набъбне двойно, откакто към нея се прибавят лихвите и разноските за държавни такси, адвокатски възнаграждения, съдебно-изпълнителни каузи и други

Очаква се към 100 милиона лв. от парите събрани от здравните вноски, вместо да се платят за лекуване, ще отидат за покриване на правосъдни разходи, предизвестиха от Центъра за отбрана правата в опазването на здравето (ЦЗПЗ).

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР