Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича

...
Срокът за подаване на декларациите за облагане на доходите изтича
Коментари Харесай

Изтича срокът за подаването на данъчни декларации

Срокът за подаване на декларациите за облагане на приходите изтича на 30 април 2018 година Дотогава би трябвало да се преведе и заявеният налог за довнасяне , припомнят още от Национална агенция за приходите.

Най-лесният и бърз метод за подаване на декларацията е по Интернет с ПИК. Персоналният код може да се получи гратис от всеки офис на Национална агенция за приходите. Декларациите могат да се изпратят още посредством интернет, подписани с електронен автограф, както и да се подадат по пощата, с противоположна квитанция, на място в някои пощенски станции, както и в офисите за обслужване на клиенти на Агенцията.

До момента в цялата страна са признати 435 000 заявления, като съвсем половината от тях са изпратени в Национална агенция за приходите по електронен път – с ПИК или електронен автограф.

От Национална агенция за приходите припомнят също, че от тази година дължимите налози и осигурителни вноски могат да се превеждат без такси с банкова карта. Това става по два метода - посредством е-услуга, налична посредством Портала за електронни услуги на Национална агенция за приходите, както и посредством конфигурираните физически ПОС терминали на работните места в салоните за обслужване на Агенцията. Плащането на задължението към хазната може да стане и във всяка банка с попълване на вносна записка за заплащане към бюджета.

Декларация за дължими налози (образец 4001) се подава от предприятията и самоосигуряващите се лица, които са изплатили на физически лица приходи по извънтрудови правни отношения, наем или приходи от други източници по член 35 от ЗДДФЛ и са удържали предплатен налог върху тези приходи. Дължимите предплатени налози се заявяват в Национална агенция за приходите до края на месеца, идващ тримесечието, през което е изплатен приходът.

Декларация за дължими налози (по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и по член 201, алинея 1 от ЗКПО) се показва в Национална агенция за приходите и за окончателните налози, удържани върху приходите на задгранични физически лица у нас (например върху хонорари за услуги, неустойки, компенсации, стипендии за образование в България, приходи от лихви и други). Формулярът се подава и за налози при източника по Закона за корпоративното подоходно облагане, като да вземем за пример налози върху дивидентите и ликвидационните дялове в интерес на непознати компании и локални юридически лица, които не са търговци, в това число общините.

От Национална агенция за приходите припомнят също, че предприятията и самоосигуряващите се лица-платци на приходи от наем или от ръководство и надзор, които се таксуват с финален налог, начислени и/или изплатени в интерес на лица, локални на друга държава-членка на Европейския съюз, също дават на Национална агенция за приходите информация за тези приходи с декларацията по член 55, алинея 1 от ЗДДФЛ и по член 201, алинея 1 от ЗКПО, подавана за четвъртото тримесечие на годината.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР