Срокът за номинациите за гуверньор на БНБ изтече в 18.00

...
Срокът за номинациите за гуверньор на БНБ изтече в 18.00
Коментари Харесай

Две номинации за управител на БНБ - депутатите Андрей Гюров и Любомир Каримански

Срокът за номинациите за гуверньор на Българска народна банка изтече в 18.00 часа. До момента известните имена за поста са две: на ръководителя на ПГ на " Продължаваме промяната " Андрей Гюров и на ръководителя на бюджетната комисия Любомир Каримански, възможна номинация на " ИТН ".

" Продължаваме промяната " оферират ръководителя на парламентарната група Андрей Гюров да застане отпред на Българска народна банка. А той разгласи, че ще работи за повече бистрота и отчетност в българската финансова система, както и да не се повтарят случаи като КТБ, ББР и изтегляне на милиони в чували.

" След извършени полемики и срещи с другите парламентарни групи се съгласих моята номинация да бъде издигната от Политическа партия за шеф на Българска народна банка. Очаквам да получа поддръжката на Българска социалистическа партия и на Демократична България ", сподели Гюров.

" ИТН ", и посредством водача си Слави Трифонов, упорстват ръководителят на бюджетната комисия Любомир Каримански да оглави Българска народна банка.

" Човек с потвърдени професионални качества като ръководител на бюджетната комисия в предходния и сегашния парламент. Уверено мога да кажа, че изнесе на гърба си два доста тежки бюджета ", сподели Станислав Балабанов.

И от " Продължаваме промяната ", и от " ИТН " твърдят, че няма напрежение в обединението кой ще е шеф на Българска народна банка. Очакват почтено съревнование, в което да победи най-хубавият.

" На този стадий няма земетресения. Това е един естествен развой, който ние сме прецизирали с нашите съдружни сътрудници, както е залегнало и в нашето съдружно съглашение ", сподели Гюров.

" Напрежение в обединението няма. Задкулисни сделки няма. Не сме се разбирали с ГЕРБ и Движение за права и свободи да поддържат нашия претендент ", посочи Балабанов.

Председателят на ПГ на " Демократична България " Христо Иванов обаче не е на това мнение. Според него плаващите болшинства ще има съществени последствия. Предупреди за рецесия в обединението, в случай че не излязат с единна кандидатура.

" Ако няма единна кандидатура и в последна сметка се окаже, че ще бъде определен гуверньор на Българска народна банка с гласовете на опозицията, това ще бъде рецесия - да ", сподели Иванов.

БСП също упорстват за обща кандидатура с обяснението.

" Ако има повече от един претендент, това значи, че сервираме на опозицията тя да дефинира какъв да е ръководителят. Затова постоянно съм казвал, че това не трябва да се позволява. Но в случай че се допусне - няма нищо съдбовно - ще гласуваме и ще изберем ", сподели Румен Гечев.

От ГЕРБ-СДС и от Движение за права и свободи не разясниха номинациите. " Възраждане " споделиха, че ще поддържат претендент, който е срещу въвеждането на еврото.
Източник: moreto.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР