Срокът за деклариране на данък върху доходите от гражданите остава

...
Срокът за деклариране на данък върху доходите от гражданите остава
Коментари Харесай

ГЕРБ предлагат само плахи данъчни отстъпки с удължаване на малко срокове

Срокът за обявление на налог върху приходите от жителите остава без смяна, излиза наяве от препоръчаните от Менда Стоянова и група от ГЕРБ текстове в Закона за изключителното състояние сред първо и второ четене.

© Надежда Чипева Очакванията на бизнеса за някакъв тип данъчна почивка по време на карантината отсъстват от закона, който урежда изключителното състояние. Там са включени единствено няколко удължавания, само че на налози, които в огромната си част са импортирани предплатено. Няма никакво предложение във връзка с Данък добавена стойност, осигуровки или най-малко понижаване на лихвата за закъснение по заплащания към страната.

Кои периоди се трансформират

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Сроковете за заплащане на налог облага и подаване на данъчни заявления към Национална агенция за приходите се отсрочват за компании до 30 юни тази година, както беше оповестено преди дни. Но срокът за обявление на налог върху приходите остава без смяна. Това оферират депутати от ГЕРБ отпред с ръководителя на бюджетната комисия в Народното събрание Менда Стоянова в Закона за изключителното състояние, който беше признат през днешния ден на първо четене в Народното събрание и се чака да бъде признат на второ четене до края на седмицата.

Предложението включва периодите за годишна данъчна декларация на компании и еднолични търговци, доклад за активността, заплащането на налог облага и хазартен налог. Отстъпката за Едноличен търговец е с нов период до 31 май. Удължават се и периодите за издание на годишен финансов доклад и консолидиран доклад, признати от общото заседание или акционерите, с три месеца до 30 септември.

Продължават обаче да текат заплащания на предплатени вноски за огромни предприятия за месеците януари - юни, само че базата ще бъде половината от данъчната облага през 2018 година (защото няма да са изготвили доклад за 2019 г.) Авансови вноски не вършат компании с доходи под 300 хиляди лева или новоучредени сдружения. Но в действителност доста компании евентуално ще спрат вноските си, което става с декларация.

До 30 юни се удължава и срокът за заплащане на локалните налози и такси с отстъпка.

Половината отпуска

Друго предложение на ГЕРБ е " работодателят има право да даде до една втора от платения годишен отпуск на служащия или служителя без негово единодушие " , като това важи и за държавните чиновници.

Тази година няма да се изплащат и средства за представително облекло на държавните чиновници, оферират от ГЕРБ. Тези администрации, които към този момент са получили такива суми, ще удържат парите от заплатата на служителя без да се търси неговото единодушие. Това не се ползва за общинската администрация, излиза наяве от документа.

Митниците пък ще имат право да дават безплатно на лечебни заведения, учебни заведения, общински институции арестувани или отнети артикули, в това число акцизни артикули. Тук се има поради алкохолните артикули, които могат да се употребяват за стерилизация на посочените обекти. " Предоставените акцизни артикули се освобождават от заплащане на данък ", написа в препоръчаните текстове.

Първата част на държавната дотация за политическите партии ще бъде предоставена доникъде на годината, а не до 30 април, както е законът все още.

До прекратяването на изключителното състояние не се ползва 10-годишният давностен период за обществени отговорности и насилственото осъществяване по Данъчно-осигурителен процесуален кодекс (но ще се начисляват лихви).

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР