Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за

...
Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за
Коментари Харесай

Гражданите не получават отсрочка за плащане на данъците

Срокът за физическите лица, които не са еднолични търговци за подаване на годишна данъчна декларация и за внасяне на налога по декларацията остава неизменен – 30 април 2020 година Срокът за прилагане на 5% отстъпка от налога за довнасяне е 31.03.2020 година, заяви Националната организация за приходите във вторник.

Национална агенция за приходите разгласява уточнения за жителите и бизнеса, откакто на 24 март Законът за изключителното състояние бе обнародван в Държавен вестник.

Бизнесът получи пролонгация до 30 юни за подаване на декларациите за облагане с корпоративни налози, както и за внасяне на дължимия корпоративен налог по годишната декларация.

Промяна има при предплатените вноски на база прогнозната данъчна облага за 2020 година. В случай че все още към този момент е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, корекции на размера на предплатените вноски до 15.04 и по-късно се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО. В случай че до 15.04 не е подадена годишната данъчна декларация за 2019 година, тя би трябвало да се подаде до тази дата, като се попълни единствено частта от нея, в която се заявяват предплатените вноски за 2020 година Корекции на размера на предплатените вноски се вършат с декларацията по член 88 от ЗКПО. Корекциите на предплатените вноски, направени с декларацията по член 88 от ЗКПО, се употребяват след подаване на декларацията.

"Посочените разпореждания са по отношение на събитието, че срокът за осъществяване на месечните предплатени вноски за месеците януари, февруари, март и април и на тримесечната предплатена вноска за първо тримесечие е до 15 април, а срокът за подаване на годишната данъчна декларация за 2019 година, с която се заявява типът и размерът на предплатените вноски за настоящата година, е до 30 юни 2020 година ", разясняват от Национална агенция за приходите.

Също по този начин се удължава срокът за прилагане на 5% отстъпка от дължимия налог за довнасяне по годишната данъчна декларация за облагане на приходите на физическите лица до 31 май 2020 година за физически лица, извършващи стопанска активност като търговци по смисъла на Търговския закон, в това число еднолични търговци, както и аграрни стопани, когато са избрали да се таксуват като еднолични търговци.

От Национална агенция за приходите напомнят, че по време на деяние на изключителното състояние се стопира насилственото осъществяване по Данъчно-осигурителния процесуален кодекс /ДОПК/, като за интервала на прекъсването се начисляват лихви. Може да се прави застраховане на отговорностите и систематизиране на суми по изпълнителни каузи. По искане на длъжниците, обществените реализатори може да правят осъществяване върху вземания и парични средства от банки, вземания от трети лица, вложени полезности в трезори и наличието в сейфове. Няма да се организират обществени търгове и няма да се прави въвод във притежание.

По време на изключителното състояние не се образуват и изпълнителни каузи от обществените реализатори на Национална агенция за приходите, с изключение на в изключително значими случаи.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР