Срокът на ремонта на ул. Граф Игнатиев беше удължен с

...
Срокът на ремонта на ул. Граф Игнатиев беше удължен с
Коментари Харесай

Марта Георгиева: Ремонтът на "Граф Игнатиев" е удължен с 86 дни на основание, което липсва в договора

Срокът на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " беше продължен с 86 дни, само че претекстовете за това не са ясни, съобщи през днешния ден Марта Георгиева на сесията на Столичния общински съвет. В отговор на нейно запитване по тематиката кметът Йорданка Фандъкова документално й обяснила, че удължаването е било, поради неприятни метеорологични условия за работа.

Така за интервала от 7 юни до 29 юли 2018 година, който е 52 календарни дни, са приети 31 календарни дни за неработни, защото имало интензивни превалявания.

За интервала от 19 декември 2018 година до 9 февруари 2019 година, който е 51 календарни дни, са приети за неработни 48 календарни дни. Тогава фирмата-изпълнител е работила единствено 3 дни, защото температурите в този интервал били под 5 градуса. Това пречи на качественото осъществяване на строително-ремонтните действия, изясни Даниел Евлогиев, шеф на общинската " Транспортна инфраструктура ".

" В контракта сред възложителя Столична община и фирмата-изпълнител " Джи Пи груп " написа, че може да има признание на неработни дни при съществуване на форсмажорни условия. Те са изброени: стихийни бедствия, военни дейности, блокади, ембарго или земетресение ", изрежда Георгиева. Никъде няма съображение за закъснение на ремонта, поради метеорологични условия, разгласи тя на днешната сесия на Столичния общински съвет.

Елен Герджиков, ръководител на общинския съвет, разясни, че общината не е употребила клаузата " форсмажорни условия " за удължаването на периода на ремонта. " Приложени са мнения на Националния институт по метеорология и хидрология и те са приети от надзора. Нека да сме правилни ", прикани той. Но не разяснява за какво са употребени метеорологични условия като съображение, откакто те не са включени в контракта за ремонта. В него има текст за процедурата, с която може да се признават избрани дни за неработни. Той гласи: " изпълнителят би трябвало авансово документално да уведоми възложителя за неспособност за продължение на работата ". След това се изреждат и форсмажорните условия, в които няма дъжд или ниски температури.

По контракт продължителността на ремонта на ул. " Граф Игнатиев " и прилежащите площади " Славейков " и " Гарибалди " е планувана за 300 дни, започващи от 7 май 2018 година С този период " Джи Пи груп " завоюва публичната поръчка на стойност над 24 милиона лв. по аршин най-кратка дълготрайност на ремонта. Но след това той е продължен с 86 дни поради дъжд и мраз, а такова съображение няма в контракта сред общината и изпълнителя, акцентира Марта Георгиева.

Неотдавна кметът Йорданка Фандъкова се закани, че ще постанова по 224 хиляди лв. за всеки отложен ден на фирмата-изпълнител на ремонта, както е по контракт. Ремонтът приключи на 28 май и " Джи Пи груп " беше санкционирана със 109 хиляди лв. за некачествено осъществяване. Констатираните недостатъци няма да бъдат поправени, тъй като " не пречели на експлоаталицята ", изясни тогава Даниел Евлогиев от общинската " Транспортна инфраструктура ". Засега още не е публикуван Акт 16, с който дефинитивно ще завърши работата в Централна градска част-Зона 2. Зам.-кметът по превоза Дончо Барбалов сподели, че към този момент не може да каже по кое време ще стане това.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Ремонтите в центъра на София (88)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР