Сривът на турската лира продължава. Властите започнаха разследване за предполагаем

...
Сривът на турската лира продължава. Властите започнаха разследване за предполагаем
Коментари Харесай

Как ще се отрази на България кризата с турската лира?

Сривът на турската лира продължава. Властите започнаха следствие за хипотетичен скрит план поради рекордния спад.
Застрашен ли е българският пазар от рецесията при съседите? Отговорът е " Да ", считат специалисти, само че дано първо забележим статистиката – единствено за последния месец спадът на турската лира по отношение на $ е 29%, а от началото на годината – над 44 на 100.
Износът на България към Турция, за първите шест месеца на годината се срутва с съвсем 20% по отношение на същия интервал за 2017 година Преките задгранични вложения от Турция у нас за предходната година са 869 млн. евро.
За дребните турски предприемачи у нас рецесията към момента не се усеща, само че надалеч не е такова ситуацията за по-големите компании.
Сривът на лирата сигурно ще повлияе отрицателно на пазара у нас, предвиждат анализатори. „ България изнася много за Турция, изключително първични материали, материали, които се преработват, те ще бъдат скъпи за турската стопанска система. Тази огромна задлъжнялост, която има към непознати финансови институции, рискува да докара доста предприятия до фалит”, разяснява Цветослав Цачев в изявление за bTV.
Турция заплаща цената на държавната интервенция в стопанската система, изяснява специалистът по интернационалните връзки Мартин Табаков:
" Това, което прави Ердоган, е, активирайки инструментите на политиката в стопанската система си, да пробва да отсрочва обществената цена, която той би трябвало да заплати. "
В опит да спре обезценяването на валутата си, Турската централна банка освободи милиарди лири и долари за банките в страната. А управляващите проверяват близо 350 профила в обществените мрежи поради провокативни мнения.
" Вярвам, че валутата ще се върне в естествени стойности в границите на икономическите правила. Не се тревожете. Ние в никакъв случай не сме правили взаимни отстъпки с разпоредбите на свободния пазар ", безапелационен беше Ердоган.
Златните запаси на Турция са се стопили от 582 тона на 236 през единствено за последните три месеца.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР