Сривът на турската лира не е свързан с дипломатическия скандал

...
Сривът на турската лира не е свързан с дипломатическия скандал
Коментари Харесай

Турция ще продължи да внася газ от Иран въпреки санкциите на САЩ

Сривът на турската лира не е обвързван с дипломатическия скандал с Вашингтон, а икономическите усложнения на страната са пресилени. Това разгласи турският президент Реджеп Тайип Ердоган в извънредно изявление за " Ройтерс ", до момента в който участва на Общото заседание на Организация на обединените нации в Ню Йорк.

Турция ще продължи да купува природен газ от Иран макар американските наказания против Техеран, подчертал още турският държавен глава

Според него напъните за постигането на мир в Сирия е невероятно да продължат, до момента в който сирийският президент Башар Асад е на власт, добавяйки, че изтеглянето на " радикални групировки " към този момент е почнало в границите на новосъздадената демилитаризирана зона в сирийската провинция Идлиб.

По-рано турските медии оповестиха, че Ердоган е провел среща " на крайник " с американския си сътрудник Доналд Тръмп в коридорите на Общото заседание на Организация на обединените нации.

През март Тръмп подписа декрет за налагане на 25 % мито върху вноса на стомана и 10 % мито върху вноса на алуминий от Ту,ция. Икономиката на Турция беше в допълнение осъдена, когато Тръмп разгласи на 10 август решението си да удвои митата върху стоманата и алуминия. В началото на септември Ердоган прикани за преустановяване на монопола на американския $ в международната търговия.

Отношенията сред Анкара и Вашингтон се утежниха поради задържането на американския свещеник Андрю Брънсън в Турция преди към две години по съмнение за връзки с придвижването, учредено от ислямския свещеник Фетхуллах Гюлен, който Анкара упреква, че е уредник на несполучливия прелом през 2016 година. В края на юли Брънсън беше освободен от турски затвор и подложен под домакински арест.

Ердоган е декларирал в тази връзка, че съдът ще реши ориста на пастора, а не политиците.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР