Сривът на търговския регистър продължава да е сред водещите теми

...
Сривът на търговския регистър продължава да е сред водещите теми
Коментари Харесай

Преглед на печата

Сривът на комерсиалния указател продължава да е измежду водещите тематики на всекидневниците.

" Борисов ще маха шефката на Агенцията по вписванията " Не съм удовлетворен от шефката на Търговския указател (визира шефа на Агенцията по вписванията Зорница Даскалова, б.а.). Нека да преодолеем рецесията, да си довършат работата, да изчакаме още 4-5 дни и там ще създадем промени ", съобщи министър председателят в Шумен, представен от държавната пресслужба. " Немалко пари и значително вложения са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, само че когато има рецесия, не се пипа ", добави министър председателят. Той беше безапелационен, че няма по какъв начин да изчезне информация от регистъра, твърдят от пресслужбата. Търговският указател се срина на 10 август. Даскалова се появи за първи път обществено в сряда, когато беше възобновена опцията в регистъра да се вършат информации за настоящо положение. Тя изясни, че такава злополука може да се случи на всеки. На въпрос дали ще подаде оставка, отговори, че сега това не е на дневен ред, тъй като е нужна в Агенцията по вписванията. В Шумен Борисов посети ОУ " Илия Рашков Блъсков " - едно от четирите учебни заведения, които ще бъдат реновирани по Оперативна програма " Региони в напредък " и в които учат общо над 4000 деца. " Да има повече деца и повече предпочитание да учат - това е добре да се чува. Създаваме условия децата да учат, да спортуват и да са добре ", добави Борисов. Той прегледа също санираните блокове на ул. " Цар Освободител " и посети индустриалната зона на града, където през последните две години били привлечени 18 вложители. " - в. " Сега ".

" До октомври би трябвало да е готово държавното вместилище за данни, в което ще има аварийни копия на информация от всички регистри. Това разгласи вицепремиерът Томислав Дончев пред Би Ти Ви. Идеята за " склада за данни ", както министър председателят Бойко Борисов го дефинира, беше стартирана точно от Дончев и беше разисквана на съвещанието на Министерския съвет. Създаването на хранилището ще коства към 800 хиляди лева Масивът е ще един петабайт. Той ще е ситуиран физически на едно или повече места. " И все още информацията се резервира на два сървъра. Ако се случи проблем с единия, информацията да я има на другия. Това е двойно подсигуряване. Идеята е към този момент да има тройно подсигуряване и да се сътвори централно вместилище ", посочи Дончев. По думите му хранилището ще съставлява нещо като трезор, в който всяка институция ще има сейф и в случай че се получи срив, информацията ще може бързо да бъде възобновена. Дончев оправда късия интервал, в който би трябвало да бъде построена системата с рецесията с Търговския указател, която потвърдила, че страната се нуждае от сходно вместилище. Достъпът до Търговския указател беше стеснен в края на предходната седмица. Поетапно бяха пускани разнообразни варианти за осъществяване на информации. Все още обаче не е възобновен напълно размерът му на работа. Днес министър председателят Бойко Борисов разгласи, че ще търси отговорност на тези, от които зависи ръководството на тези системи. " Немалко пари и значително вложения са направени там. На тези, които е трябвало да мислят за тези неща, ще потърся отговорност, само че когато има рецесия, не се пипа ", добави той и увери, че " няма по какъв начин да изчезне информация от регистъра ". Търговският указател действа от 2008 година и съдържа цялата информация за комерсиалните компании, фондациите, сдруженията и учредените залози. Всеки търговец - едноличен, сдружение или кооперация, има профил, в който е оповестена информация за комерсиалното му название, адрес на ръководство, представители, притежатели, клонове, залози или запори върху дялове и така нататък Там се съдържат учредителните актове на сдруженията и годишните финансови доклади, както и всички документи, въз основа на които е осъществено или отказано регистриране на събитие. Фирмата, която поддържа осведомителната система на Търговския указател, е " Лирекс БГ " ООД. Сегашният срив е следващият проблем от началото на годината. През пролетта, главно поради недомислена законодателна смяна, вписването на промени в сдруженията стартира да се бави с над 30 дни. Директор на Агенцията по вписванията е Зорница Даскалова. Преди да заеме поста тя беше член на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК). Докато е там при нея попадат много преписки, свързани с ползите на икономическите кръгове към депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски, напомня " Капитал ". От общо 33 такива 18 са разпределени точно на Даскалова. " - в. " Дневник ".

" Цачева: За сигурността на Търговския указател през 2017 година са дадени над 4 млн. лева Няма по какъв начин да няма виновни, когато България за няколко дни остане без Търговски указател. Това акцентира правосъдният министър Цецка Цачева в изявление за bTV. По думите й единствено за 2017 година страната е осигурила над 4 млн. лева за сигурността на системата, като " профилирана компания " е предписала съответни ограничения за надграждане на регистъра, които са били подкрепени от Министерството на правораздаването - в това число и финансово. Цачева не разяснява дали става дума за бойкот, или приказваме за техническа неточност. Тя прикани да се изчака заключението на службите, които са ангажирани с следствието. " - в. " 24 часа ".

Петъчните вестниците оповестяват също, че Бенчо Бенчев счита да апелира сумата за стартирането му под гаранция.

" Бенчо Бенчев ще апелира гаранцията си от 50 хиляди лева Бенчо Бенчев ще апелира гаранцията си от 50 хиляди лева Това сподели за " Фокус " юристът на общинския консултант в Бургас Ивайло Найденов. Той дефинира размера на гаранцията като " безумна ". Според него сумата е доста огромна и за по-тежки каузи са били определяни доста по-малки гаранции. Бенчев беше арестуван в Турция дружно с Димитър Желязков-Митьо Очите. След като беше екстрадиран в България Бенчев беше пуснат от съда под гаранция. " - в. " Дневник ".

" Бенчо Бенчев с ролса ще апелира " безумната " гаранция от 50 000 лв.
Бизнесменът и общински консултант Бенчо Бенчев, който бе задържан в Истанбул дружно с Димитър Желязков - Очите, само че у нас бе пуснат под гаранция в размер на 50 000 лв., ще апелира избраната сума. Това съобщи неговият юрист Ивайло Найденов. " За мен това е да не споделям безумна гаранция. Какво значи това дали човек има благоприятни условия или няма, в последна сметка би трябвало да е съобразена и с него - каква е заплахата, вероятността да се укрие или изобщо да пречи на следствието ", показва Найденов, представен от " Фокус ". Според него за по-тежки каузи били определяни доста по-малки гаранции. Според магистратите наложената на Бенчев гаранция подхожда на неговото състояние. Той е наедрял агробизнесмен, прочут с охолния си метод на живот и пристрастеността към скъпи коли. " - в. " Сега ".

Всекидневниците осведомят и за масирани инспекции по пътищата.

" Продължават инспекциите на полицията в границите на ежедневния засилен надзор по пътищата на страната. Вчера акцентът на екипите бe инспекции за скорост, използването на предпазни колани и системи, техническа нередовност на колите, погрешно изпреварване и невръчени фишове, като и вчерашният ден е рекорден във връзка с контролната активност. Това оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. В хода на интервенцията полицейските екипи са ревизирали 5725 моторни транспортни средства и 7682 души. Установени са 4673 нарушавания, като са издадени 2208 фиша, 917 акта за открити административни нарушавания, установени са 1548 случая на превишена скорост. Проверките ще продължат до края на месец септември, посочи основен контрольор Росен Рапчев от отдел " Пътна полиция ", ГДНП. Отнети са 82 свидетелства за ръководство на МПС по причина неплатени отговорности по ЗДвП. По време на осъществените инспекции на място на жителите са връчени общо 546 електронни фиша. " - в. " Труд ".

" Преброиха 28 603 джигити по пътищата при акцията за надзор на скоростта 28 603 нарушавания на скоростните режими са установени на територията на цялата страна по време на последната профилирана полицейска интервенция. Тя се организира в дните от 6 до 12 август и бе проведена от Европейската мрежа на службите на пътна полиция - TISPOL, оповестиха от пресцентъра на Министерство на вътрешните работи. " Най-много нарушавания са открити на територията на Столична дирекция на вътрешните работи - 3212, ОДМВР-Велико Търново - 2171, и ОДМВР-Благоевград - 1831 ", заключи основен контрольор Росен Рапчев от отдел " Пътна полиция " към Групово дело " Национална полиция ". Той напомни, че сходна интервенция се състоя и през месец април т.г., когато бяха открити 26 325 нарушавания, и разясни, че растежът на установените нарушавания отразява както засиления надзор, по този начин и недисциплинираността на водачите по повод спазването на скоростните режими. В календара на TISPOL са планувани две интервенции за скорост годишно - през месеците април и август. През 2017 година, по време на инспекциите през лятото, на територията на целия Европейски съюз бяха открити общо над 660 000 нарушавания на скоростта, а у нас - 19 000. " - в. " 24 часа ".

" Служителите на пътната полиция няколко дни няма да глобяват водачите, сключили застраховка във банкрутиралото кипърско застрахователно сдружение " Олимпик ". Ще има единствено предизвестия. Това съобщи на брифинг основен контрольор Росен Рапчев, оповестява БГНЕС. " Съгласно кодекса на застраховането, всеки един лидер наложително би трябвало да има подписана " Гражданска отговорност ". Когато тя не е дейна, няма по какъв начин да не предприемем дейности. В случая, в случай че водачите ни покажат лавица на " Олимпик ", ще ги предупредим да си сключат нова " Гражданска отговорност ", изясни комисарят. Все още не е ясно какъв брой ще продължи гратисният сигнален интервал. Близо 200 000 автомобила в България от 17 август остават без " Гражданска отговорност " след банкрута на сдружението, излиза наяве от интернет страницата на " Олимпик ", чиито лиценз беше лишен по-рано през тази година. Cъглacнo Koдeĸca зa зacтpaxoвaнeтo Бългapcĸият гapaнциoнeн фoнд нe гapaнтиpa дeйнocттa нa зacтpaxoвaтeли oт дpyги дъpжaви oт EC, ĸoитo извъpшвaт дeйнocт в Бългapия. Oбeзщeтeниятa щe тpябвa дa бъдaт тъpceни oт ĸипъpcĸия зacтpaxoвaтeлeн фoнд. Междувременно не престават засилените инспекции на пътя... " - в. " Стандарт ".

Промените в образователните стратегии също са измежду настоящите тематики.

" " Посвещение " на Петя Дубарова влиза в учебника по литература за XII клас. То ще размени " Любов " на Атанас Далчев. Учениците от XI клас пък ще учат " Бай Ганьо публицист " на Алеко Константинов, комедията на Станислав Стратиев " Балкански синдром " и " Ноев ковчег " на Йордан Радичков, както и " Крадецът на праскови " на Емилиян Станев. Това плануват одобрените напълно нови образователни стратегии за учениците в XI и XII клас по литература. През април от просветното ведомство пуснаха плановете за разискване. От тях са отпаднали " Криворазбраната цивилизация ", " Бай Ганьо на посетители ", " Сватба " и " Нощ ". Задължителните текстове са подредени хронологично по тематики: " Родното и непознатото ", " Любовта ", " Вярата и вярата ", " Трудът и творчеството ", " Миналото и паметта ", " Обществото и властта ", " Животът и гибелта ", " Природата " и " Изборът и раздвоението ". Дава се опция на учителите към всяка тематика да избират спомагателни текстове - задачата е създатели и творби, които липсват в новата стратегия, да бъдат изучавани, обясниха от МОН. Освен това са се провели 14 експертни разисквания и онлайн анкети с 1000 учители, с цел да се подберат новите творби. " Това са коренно нови стратегии. Задължителният материал доста е омекотен, само че съвсем нищо не е изгубено. Включени са доста модерни създатели, които са близки до децата. Те са забавни за тях ", изясни специалистът проф. Адриана Дамянова. С облекчаването на броя на наложителните произведения се чака да се усилят свободата и отговорността на самите учители. Те ще могат да избират по отношение на потребностите на съответните възпитаници. " Търсен е един баланс сред многообразието на българската литература и да бъдат допустимо най-стойностни, като е залегнал и тематичният принцип ", сподели още проф. Дамянова. Търсена е и последователност сред текстовете от предходните години. При представянето на новите образователни стратегии през април спор провокира отпадането на " Бай Ганьо прави избори ". От министерството са безапелационни, че всеки преподавател ще има право да го преподава и отсега нататък. " За мен по-важно е по какъв начин четат децата, това е избор като всичко друго в живота - едно печелиш, друго губиш. Но всеки преподавател ще може да избере това произведение ", увери Дамянова. И даде образец с Англия, където учителите нямат наложителен лист с творби, подборът е въпрос на тяхна отговорност. В Германия, Франция и още доста просветителни системи пък учениците може цялостен учебен срок да се занимават с един текст и не им е скучно. " А при някои от нашите стратегии би трябвало да се препуска, няма време да се спреш и да осмислиш на обикновено равнище какво си прочел, тъй като идва идващият създател ", съпостави тя. " - в. " 24 часа ".

" Новите образователни стратегии за учениците в 11-и и 12-и клас по български език и по литература, математика, гражданско обучение, непознат език (немски, британски, френски, испански, италиански и руски), физическо образование са одобрени. Преподаването по тях ще стартира от образователната 2020/2021 година, заяви пресцентърът на Министерството на образованието и науката. С одобряването на тези стратегии се затваря цялостният цикъл за обезпечаване на образованието по общообразователна подготовка за учениците от първи до 12-и клас. Новият предмет " Гражданското обучение " е ориентиран освен към практическа ориентировка на учениците за актуалната демократична страна, разделянето на управляващите и структурите, само че и към тяхното осмисляне. По-голямото внимание към образуването на политическа просвета цели да подкрепя младежите да взимат независими и виновни решения по настоящите въпроси. Гражданското обучение търси и по-високо развиване на гражданската среда в учебно заведение, която да бъде деен фактор за цялостното развиване на българското гражданско общество. Постигането на тази цел се осъществя с включване на съществени за гражданското обучение тематики за политиката и демокрацията, правата и отговорностите, идентичността и разликите в обществото, властта и страната, стопанската система и световните проблеми. По време на разискванията на програмата е било изтъкнато позитивното допълнение на тематиката за гражданските свободи с акцент към структурите и механизмите на страната и обществото, и осъзнатото отношение на учениците към тях. Получените мнения за предмета " Гражданско обучение " поддържат програмата. Добавени са като нови понятия - медийна просветеност и омбудсман. Окончателният тип на програмата по литература е направен след доста необятно и дълготрайно публично разискване. В МОН са получени писмени оферти. От април до края на юни са били осъществени 14 срещи с специалисти от РУО и с над 1000 учители от цялата страна и с Асоциацията на учителите по български език и литература. Задължителните текстове са подредени по оферти на преподавателите хронологично в другите тематики - " Родното и непознатото ", " Любовта ", " Вярата и вярата ", " Трудът и творчеството ", " Миналото и паметта ", " Обществото и властта ", " Животът и гибелта ", " Природата " и " Изборът и раздвоението ". Дава се опция на учителите към всяка тематика да избират спомагателни текстове съгласно своите персонални визии и методически решения и съгласно равнището, ползите и желанията на учениците. По този метод, на процедура, не са налице създатели и творби, които да липсват или отпадат от стратегиите по литература, твърдят от МОН. И показват, че замяната на дадени текстове е подбудена от настояването на учителите за проучване на повече произведения от актуалната българска литература. В окончателната стратегия по литература са включени нови творби. Стихотворението " Посвещение " на Петя Дубарова ще се учи в 12-и клас. Единадесетокласниците ще учат текста " Бай Ганьо публицист " на Алеко Константинов, като се дава опция на учителите да сортират спомагателни текстове, като да вземем за пример " Бай Ганьо прави избори ". Комедията на Станислав Стратиев " Балкански синдром " и " Ноев ковчег " на Йордан Радичков също са нови творби, както и " Крадецът на праскови " на Емилиян Станев. " - в. " Стандарт "

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР