Сривът на Търговския регистър не е случаен, твърди гражданско движение

...
Сривът на Търговския регистър не е случаен, твърди гражданско движение
Коментари Харесай

НПО твърди: Чистят Търговския регистър, за да скрият данни за 20 млрд. лева ДДС

Сривът на Търговския указател не е инцидентен, твърди гражданско придвижване " Боец " и предлага своето пояснение за случилото се – да бъдат унищожени електронните архиви и масивите, съдържащи информация за несъбрани отговорности заради изтекла отминалост за над 20,6 милиарда лв., както и да бъде заличена информация за компании, свързани с избрани лица.
От „ Боец “ показват, че става въпрос за несъбрани налози за интервал от 13 години (2000 – 2013 година). По тематиката НПО-то към този момент подвигна звук – на 23 март представители на придвижването дадоха конференция, на която споделиха, че според публични данни, получени от Национална агенция за приходите на 15 март тази година по Закона за достъп до социална информация (ЗДОИ), сред 2000 и 2017 година страната не е съумяла да събере Данък добавена стойност в размер на 16 милиарда лв.. " Боец " са се обърнали по ЗДОИ и към Министерството на финансите, откъдето обаче са оповестили, че не разполагат с информация по тематиката. А преди конференцията, по членове на " Боец " бяха хвърляни яйца.
Национална агенция за приходите отвърна на изказванието, като разгласи, че несъбраните вземания за интервала 2000 - 2017 година от Данък добавена стойност по ревизионни актове са в размер на 5,8 милиарда лв.. 16-те милиарда лв. съставляват целият размер Данък добавена стойност, което е опитано да бъде укрито, само че излязло в ревизионните актове.
Сега " Боец " твърди, че защото информацията за Данък добавена стойност и корпоративен налог не е обществено налична по принцип, няма по какъв начин да се откри дали и какво е изчезнало след възобновяване на Търговския указател. Неправителствената организация твърди и, че интервенцията по " прочистването " се наричала " Джунгла ", а защото трябвало да се трие доста, интервалът, в който Търговският указател го няма, е толкоз дълъг.
Веднага откакто стана ясно, че казусът с Търговския указател е сериозен, в общественото пространство се появи и различен слух – че има опит за " пречистване ", защото кандидатстването ни за еврозоната ще докара до по-строг мониторинг освен що се отнася до банковата сфера.
Припомняме, че до момента във всички свои публични изказвания властта изрично съобщи, че случилото се с Търговския указател е механически проблем, само че и че тече следствие, чиито резултати би трябвало да се изчакат.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР