Сривът на националния отбор стана още по-болезнен след излизането на

...
Сривът на националния отбор стана още по-болезнен след излизането на
Коментари Харесай

България отстъпи с 18 места в листата на ФИФА за 1 година

Сривът на националния тим стана още по-болезнен след излизането на най-новата класация на ФИФА. В класацията за септември отборът ни е отстъпил с още две позиции обратно и към този момент е № 62, като за това е съдействала загубата с 0:4 от Англия на ст. " Уембли ".

В последните ранглисти тимът на България бележи непрестанно оттегляне. Това обаче става още по-очевадно, като се съпостави класирането ни тъкмо преди една година - през септември 2018 година, когато селекционер още бе Петър Хубчев, България бе №44 в света. Това значи, че за една година отборът е отстъпил с 22 позиции.

В настоящата класация отпред остава Белгия, следват международният първенец Франция, Бразилия и други От противниците ни в квалификационната група на първо време още веднъж е Англия (№4) пред Чехия (№44), Черна гора (№59) и Косово (№119).

Следващият мач на България в групата е против Черна гора в Подгорица на 11 октомври. В него селекционерът Красимир Балъков ще опита да прекъсне отрицателната си серия от 4 загуби в първите си 4 мача на поста. Следва домакинство против Англия на 14 октомври, като към него към този момент се сътвори авансово напрежение.

Провокиран от случай на " Уембли ", при който български почитател бе отхвърлен от трибуните поради обидни подвиквания на расова основа против Рахим Стърлинг, селекционерът на англичаните Гарет Саутгейт изрази терзания, че чака расистки обиди на мача в София. След което напомни по какъв начин при успеха на Англия с 3:0 в България през 2011 година е имало сходни подвиквания към Ашли Йънг, Ашли Коул и Тио Уолкът.

Думите на Саутгейт предизвикаха президента на БФС Борислав Михайлов да изрази публично несъгласието си в писмо до УЕФА и британската асоциация. В него Михайлов разказа очакванията на Саутгейт като " изцяло безпочвени, неуместни и ненужно нагнетяващи ситуацията ".

Вчера дойде и отговор от президента на Английската футболна асоциация Грег Кларк, който се опита да потуши абсурда и изясни, че изказванията не целели да обидят българските почитатели.

" Г-н Саутгейт отговори на съответен журналистически въпрос, обвързван с възможни опасения поради последната аудиенция на Англия в София през 2011 г. и случаите по трибуните тогава. В отговора си той акцентира, че е наясно със случилото се и се надява то да не се повтори, само че е квалифициран и за сходно стичане на събитията... И двете ни страни стоят зад акциите на УЕФА - Respect и Equal Game. И България, и Англия се опълчват на расизма на всички равнища, а съответно британската ФА се бори с сходни прояви в цялата си футболната пирамида с ясната цел да ги отстрани изцяло. Вярвам, че множеството, в случай че не и всички членки на УЕФА работят интензивно в същата посока... Вярвам, че е значимо тази тематика да бъде дискутирана обществено, и не считам, че това основава ненужно напрежение ", написа в писмото си Кларк, който пише на " ти " към Михайлов и употребява послание " Боби ".

" Смятам, че ще се съгласиш, че всички футболни хора следва да обединят старания, с цел да решат казуса по пряк, отворен и градивен метод ", добавя президентът на Английската футболна асоциация.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР