Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у

...
Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у
Коментари Харесай

Срив на парите, които българи от чужбина пращат на роднините си у нас

Срив на парите, които българите работещи зад граница изпращат у нас на роднините си. Това демонстрират данните на Българската национална банка.

Намалението е над 2 пъти.
Снимка: bTV
Ако за първата половина на предходната година емигрантите са изпратили у нас - 636 милиона евро, от януари до юни 2020-та са съумели да преведат едвам 266 милиона евро.

Причината, съгласно специалистите, е коронавирусът, засегнал доста международната стопанска система.
Снимка: bTV
На фона на сриналите са финансови потоци статистиката регистрира още, че през първите 6 месеца на годината най-вече средства са пристигнали от Съединентите щати - над 50 млн.евро.

А по-късно се подреждат страни като Испания и Обединеното кралство.
Снимка: bTV
Синът и внукът на Цветана и Стоян са в чужбина. Единият е в Германия, другият – в Нидерландия. Синът им оказва помощ с труд в чужбина.

Сега и двамата усещат, че помощта понижава и си го изясняват с коронавирус рецесията.

" Защото в този момент поради ковид им дават там по деветстотин евро и при тях е към този момент по-сгъстено. Увеличиха цените и в Германия и на всички места е по този начин. (…) И в този момент са свити финансите и там при тях “, споделя Цветана Христова.
Снимка: bTV
Заради по-малката помощ Цвета и Стоян евентуално ще свият разноските си. Икономистите чакат хиляди семейства да понижат потреблението си на артикули и услуги:

„ Държавата пък като има такова спаднало ползване от тези пари - се лишава от налог добавена стойност от тях при покупките, от акцизи от всички други благоприятни условия, които има страната, с цел да събира доходи “, счита Румен Гълъбинов, икономист.

Спадът на парите от чужбина рефлектира главно върху по-бедните семейства, които обаче и по-трудно посрещат разноските си, отичтат специалистите.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР