Срета Тависин бе избран за министър-председател на Тайланд, докато Таксин се завръща от изгнание

...
Срета Тависин от популистката партия Pheu Thai спечели подкрепата на
Коментари Харесай

Срета Тависин от популистката партия Pheu Thai спечели подкрепата на парламента, за да стане следващият министър-председател на Тайланд, проправяйки пътя към ново коалиционно правителство и край на седмиците на несигурност и политическа безизходица.

Победата на имотния магнат Срета, с 482 гласа от 727 присъстващи политици във вторник, слага край на месеци на напрежение, правни спорове и търговия с коне, последвали изборите през май.

Прогресивната партия „Движение напред“, която спечели най-много гласове на националните избори, беше блокирана да поеме властта от консервативните сенатори.

Гласуването дойде часове след като лидерът на милиардера на партията Pheu Thai Таксин Шинаватра направи историческо завръщане след години като беглец в самоналожено изгнание.

Тони Ченг от Ал Джазира, репортаж от Банкок, каза, че Срета е спечелил силен мандат.

„Това е навън със старото и с новото. Срета преодоля 376-те референтни гласа, от които се нуждаеше както в долната, така и в горната камара. Интересното е, че той направи това с повече от 150 гласа в Сената, Горната камара, които всички се назначават от военните“, каза той.

Политическият неофит Срета ще бъде натоварен със задачата да формира и поддържа заедно потенциално крехка коалиция, която ще включва партии, подкрепяни от роялистките военни, които свалиха правителствата на Pheu Thai през 2006 г. и 2014 г.

Срета ще ръководи коалиция от 11 партии, която включва две провоенни партии, свързани с премиера в оставка Прают Чан-оча.


Движение напред беше изключено от коалицията. Критиците нарекоха новото правителство предателство на изборните резултати, но лидерите на Pheu Thai го защитиха като необходимост за прекратяване на политическата безизходица и създаване на помирение.

В централата на партията Pheu Thai привърженици в червено танцуваха в празнуване. По-късно Срета каза на репортери, че ще „работи неуморно“ за народа на кралството.

„Ще дам всичко от себе си и ще работя неуморно, за да подобря качеството на живот на тайландците“, каза той.

Pheu Thai изключи Move Forward, като каза, че позицията му за промяна на кралския закон за клевета е направила невъзможно събирането на достатъчно подкрепа от други партии и Сената.

И двете камари на парламента гласуват заедно за министър-председателя съгласно конституцията, прилагана от военните, в споразумение, предназначено да защити консервативното управление, подкрепяно от военните.

Pheu Thai заяви, че ще контролира осем поста в кабинета и девет поста на заместник-кабинета. Подкрепяните от военните партии - Паланг Прачарат и Обединена тайландска нация - ще получат по два поста в кабинета и два заместник поста. Pheu Thai не е посочил министерствата, които всяка страна ще контролира.

В него се казва, че коалицията се е съгласила да подкрепи платформата на Pheu Thai за стимулиране на икономиката, увеличаване на минималната заплата и прекратяване на задължителната военна служба.

Те също ще подкрепят продължаващото легализиране на медицинския канабис и ще работят за изменение на конституцията, за да направят страната „по-демократична“, без да засягат кралския закон за клевета, каза Pheu Thai.

Парламентният вот дойде часове, след като предизвикалият разногласия бивш министър-председател Таксин Шинаватра се завърна в Тайланд след години на самоналожено изгнание, предимно в Дубай, за да бъде изправен пред наказателни обвинения, след като беше свален от власт при военен преврат през 2006 г.

Завръщането му беше емоционален момент за поддръжниците на 74-годишния милиардер, който спечели лоялността на милиони с популистки политики, които насочиха вниманието и финансирането към преобладаващо селския, често беден север на страната.

Таксин и подкрепяните от него партии се бориха с военните години наред. Таксин напусна Тайланд преди 15 години след преврат от 2006 г., който съкрати втория му мандат като министър-председател и предизвика години на катаклизми.

Правителството на Pheu Thai, ръководено от сестрата на Таксин, Йинглук Шинаватра, беше свалено през 2014 г. от тогавашния началник на армията Прают Чан-оча, който сега е министър-председател в оставка, след като избирателите до голяма степен отхвърлиха партиите, свързани с военните през май.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР