Срета на Тайланд обеща спешни действия за справяне с „болната икономика“

...
Новият министър-председател на Тайланд Срета Тависин обеща бързи действия за облекчаване
Коментари Харесай

Новият министър-председател на Тайланд Срета Тависин обеща бързи действия за облекчаване на икономическите проблеми на страната след пандемията, включително раздаване на пари за стимулиране на разходите и справяне с нарастващите разходи за енергия.

Срета изложи обещанията в речта си при встъпването в длъжност пред парламента в понеделник след четири месеца на политическа несигурност, докато законодателите не успяха да се споразумеят за правителство.

Член на популистката партия Pheu Thai, Срета влезе в политиката след кариера като предприемач на недвижими имоти. Неговото правителство е изправено пред големи очаквания и належащи изисквания за справяне с редица икономически, политически и социални проблеми през четиригодишния си мандат.

Премиерът описа икономиката на Тайланд – която се срина след пандемията от COVID-19 почти осакати доходоносната й туристическа индустрия – като „болен човек“.

„Туризмът и разходите се възстановяват толкова бавно, че съществува риск от икономическа рецесия. Необходимо е да се стимулира икономиката и разходите“, каза той.

Стимулиращите мерки включват прилагане на предизборно обещание за раздаване на 10 000 бата ($280) на всички тайландци на 16 и повече години. „Парите ще бъдат разпределени във всички области и ще създадат работни места и икономическа активност, а правителството ще спечели приходи“, каза той.

Srettha каза по-рано, че инициативата, която според критиците може да няма устойчив ефект, ще струва до 560 милиарда бата ($15,8 милиарда) и ще бъде готова за изпълнение до първото тримесечие на следващата година.

В речта си в понеделник министър-председателят също обеща да действа бързо за облекчаване на проблемите с дълга, отбелязвайки, че публичният дълг е нараснал до повече от 60 процента от брутния вътрешен продукт (БВП) на Тайланд през 2023 г., докато дългът на домакинствата е скочил до над 90 процента от БВП тази година.

Правителството също така обещава да смекчи нарастващите разходи за енергия и да стимулира туризма, добави той. Той планира да премахне визовите такси за посетители от определени държави и да подобри летищата, за да увеличи броя на полетите, кацащи в Тайланд.


Дългосрочните цели, цитирани от Срета, включват стимулиране на международната търговия, подкрепа на стартиращи бизнеси, повече инвестиции в транспортна инфраструктура, подобряване на селскостопанското производство, овластяване на местните власти и увеличаване на достъпа до собственост върху земя.

Премиерът каза, че правителството също така ще се стреми да промени настоящата конституция, установена от военните, чрез процес, който позволява участие на обществеността.

Той също така се обърна към предизборните обещания за реформиране на армията, мощен политически играч, който организира два преврата от 2006 г. насам, като обеща „съвместно развитие“ с армията за прекратяване на задължителната военна служба, намаляване на прекомерния брой генерали и осигуряване на прозрачност в процедури за обществени поръчки от Министерството на отбраната.

Дипломатическият тон дойде, след като Pheu Thai, който остана втори на общите избори в Тайланд на 14 май, се съюзи с няколко провоенни партии в успешен опит да спечели подкрепата на консервативния Сенат, горната камара на Националното събрание, за съставете правителство.

Ходът отбеляза преобръщане на предизборното обещание и разочарова много тайландци, които гласуваха с огромно мнозинство за промяна след почти десетилетие военно управление. Thais даде на прогресивната, ръководена от младежи Move Forward Party 151 места в 500-членната Камара на представителите, а Pheu Thai 141 места.

Pheu Thai първоначално работи с Move Forward за съставяне на правителство, но кандидатурата се провали, след като тайландски сенатори се противопоставиха на коалицията поради призивите на прогресивната партия за малки реформи на монархията.

Новият съюз на Pheu Thai обаче предизвика скептицизъм относно способността му да изпълни предизборните си обещания, като същевременно трябва да се съобразява със своите коалиционни съюзници, които идват от целия политически спектър.

Проучване, проведено от Националния институт за администрация за развитие през септември, показа, че повечето тайландци не вярват, че Pheu Thai ще може да изпълни обещанията си да прекрати задължителната военна служба или да изготви „народна конституция“.

Източник: Ал Джазира и информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР