Срещу режима в Иран и за правата на жените се

...
Срещу режима в Иран и за правата на жените се
Коментари Харесай

Ирански граждани в София на пореден протест срещу режима в Иран

Срещу режима в Иран и за правата на дамите се оповестиха ирански жители в София на следващата си демонстрация у нас. Протестиращите цитираха изявление на иранския дипломат, съгласно който " хиджабът е чест и горделивост и част от идентичността на всяка иранска жена ".

След гибелта в ареста на 22-годишната Махса Амини, арестувана за " погрешно носене на хиджаб ", в Иран и доста места по света бяха проведени всеобщи митинги. Много дами отрязаха кичур от косата си в поддръжка на идеята.

" Жена, живот, независимост " и " Свобода за Иран " скандираха протестиращите, част от които млади и незабулени дами. Пред БНР Хамид, който е ирански емигрант у нас, съобщи:

" Опитваме се да подкрепим хората в Иран, които стачкуват. Искаме да променим този режим. Това е гражданска война. Свободата, за която се борим, е за всички ".

Протестите в Иран започнаха след трагичната гибел на 22-годишна жена, която почина откакто бе арестувана от нравствена полиция поради " погрешно носене на хиджаб ".

" Уморени сме от тази робия и този режим, който въобще не се интересува от човешките права. Хората даже не могат да изберат по какъв начин да носят облеклата си ".

Организаторите на митинга обявиха безапелационната си поддръжка за Украйна и съжалението, че точно дронове, създадени в родината им, водят до човешки жертви и пагубни вреди по цивилни обекти.

" Това, което има значение, че режимът и държавното управление в Иран, против които се противопоставяме, поддържат Русия. Хората в Иран обаче са на страната на Украйна ", сподели още Хамид.

По-рано през днешния ден десетки хиляди хора излязоха по улиците на Берлин в символ на взаимност с продължаващите митинги в Иран, заяви ДПА. 

По оценка на полицията към 80 000 протестиращи от цяла Европа се събраха на берлинската Колона на успеха и в покрайнините. След това шествие мина през държавния квартал на немската столица.

Демонстрацията беше проведена от колектива " Уомън лайф фрийдъм " (Woman Life Freedom), който се стреми да постави завършек на потисничеството и дискриминирането в Иран.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР