Срещу обявеното миналата седмица повишаване на пенсионната възраст в Русия,

...
Срещу обявеното миналата седмица повишаване на пенсионната възраст в Русия,
Коментари Харесай

Над 1,5 млн. подписа събрани в петиция срещу повишаването на пенсионната възраст в Русия

Срещу оповестеното предходната седмица повишение на пенсионната възраст в Русия, което се случва за първи път от близо 90 години, до през днешния ден са събрани над 1,5 милиона подписа в уеб страницата Change.org, съобщи Франс прес.

В четвъртък, часове преди откриването на международното състезание по футбол в Русия, държавното управление разгласи огромна промяна за преразглеждане на тази обществена облага от руско време, към която руснаците остават доста привързани. Така беше нарушено едно табу, усърдно избягвано до момента от президента Владимир Путин.

Възрастта за пенсиониране в Русия не е променяна от определянето й през 1932 година и е измежду най-ниските в света: 55 години за дамите и 60 години за мъжете.

Обявената от премиера Дмитрий Медведев промяна планува последователно повдигане на възрастта за пенсиониране от 2019 година до 65 години за мъжете през 2028 година и 63 години за дамите през 2034 година.

Медведев изясни, че промяната, която скоро ще бъде разисквана в съветската Дума (долната камара на парламента), " ще разреши да има спомагателни средства за увеличение на пенсиите ", които в този момент са лимитирани до неколкостотин и даже няколко десетки евро.

В реалност доста руснаци не престават да работят след навършване на пенсионна възраст, само че получават пенсии, които са основни спомагателни приходи в страната, където заплатите са доста ниски.

" Днес няма никаква основа за повдигане на пенсионната възраст в Русия, а проблемите с бюджетния недостиг и финансирането на пенсионните фондове могат да бъдат решение по различен метод ", посочи предходната седмица съветският профсъюз Конфедерация на труда, която разгласи подписката срещу плануванаъа промяна.

До тази заран петицията беше събрала 1 512 338 подписа в уеб страницата Change.org.

" Всички изследвания сочат, че популацията на Русия е срещу повишението на пенсионната възраст ", акцентират създателите и приканват съветските управляващи да предотвратят " разпадането на нормите и обществените гаранции, извоювани в предишното ".

В събота и неделя в разнообразни градове в Русия имаше протестни демонстрации против това решение на държавното управление.

Правото на демонстрации е строго лимитирано поради Мондиал-2018, който се организира в Русия до 15 юли при засилени ограничения за сигурност.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР