Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от

...
Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 дела от
Коментари Харесай

66 болници съдят Здравната каса за неизплатена дейност


Срещу Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) се водят 66 каузи от лечебни заведения за неизплатена надлимитна активност, като исковете са на обща стойност 16 млн. лева Това заяви министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев по време на постоянния парламентарен надзор.

Тази вест не бе непредвидена, като се има поради, че в последната една година редица сдружения – на регионалните лечебни заведения, на общинските лечебни заведения, както и Асоциацията на частните лечебни заведения упорито сигнализират за казуса. А той се състои в това, че по ред справедливи аргументи, лечебните заведения за болнична помощ надвишават лимитите, които са им избрани от НЗОК. Залагайки на аргумента, че това не е контрактувана активност, касата отхвърля да им заплати сумите за осъществени медицински услуги. В доста случаи зад тези „ надлимитни “ суми се крият редица условия, на пръв взор неразбираеми и неразбираеми за тези, които не познават спецификата в активността на лечебните заведения. Преведено на елементарен език “надлимитна активност “ значи, че, когато се е налагало лекуващите лекари, са оставяли пациентите за по-дълго време, в сравнение с избраното в клиничната пътека, или пък са приемали и лекували заболели по неотложност или са назначавали спомагателни проучвания и процедури, тъй като това е било належащо, с цел да се подобрят и оздравеят пациентите им.

Парадоксът обаче е налице – лечебните заведения работят на цялостни обороти, само че колкото повече работят, толкоз повече се усилва рискът да не получат парите си за свършеното над закрепените предели.
Свързани публикации.. До края на септември - два модела за развиване на опазването на здравето 0 Нов началник на здравната каса - до лятната почивка! 0 Д-р Стойчо Кацаров: Болниците могат да съдят НЗОК за надлимитната активност 0

Така се стигна до обстановката, която показа от парламентарната естрада министър Кирил Ананиев в отговор на въпрос, заложен от депутати от опозицията. По думите му от всички 66 каузи на първа инстанция са завършили 11, на втора - 4 каузи, а дефинитивно завършили с влезнали в действие решения са 2 каузи, по които НЗОК е наказана да заплати 20 992 лева плюс лихвите и правосъдните разходи.

Подадени са касационни тъжби по 4 каузи, от които едно е от лечебно заведение. Министърът посочи още, че главницата по тези искове се оспорва от НЗОК и се събират доказателства по реда на Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК).

В края на отговора си от парламентарната естрада министър Ананиев бе безапелационен, че не е налице трайно открита правосъдна процедура за изговаряне на неоправдателни решения, съгласно които НЗОК да дължи възнаграждение. Да, само че...

Но обстоятелствата демонстрират друго – че има едни 16 милиона лв., които са изхарчени за здраве и някой би трябвало да ги заплати на тези, които са ги изразходвали – не за лично наслаждение, а за здравноосигурените лица, които постоянно заплащат вноските си и чакат против тях качествена здравна помощ.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР