Срещу корпорация Google“ е заведен колективен иск по обвинение за

...
Срещу корпорация Google“ е заведен колективен иск по обвинение за
Коментари Харесай

Google заплашен с глоба от 5 млрд. долара заради незаконно проследяване на потребители

Срещу корпорация „ Гугъл “ е заведен групов иск по обвиняване за нелегално навлизане в персоналния живот на милиони консуматори, заяви „ Reuters “. Американският холдинг Alphabet Inc, част от който е Гугъл, може да бъде санкциониран с 5 милиарда $.
Обвинението е поради следене влизането на частни консуматори в интернет браузъри.
Според жалбата, подадена във федералния съд в Сан Хосе, Калифорния, Гугъл събира данни посредством Гугъл Analytics, Гугъл Ad Manager и други приложения и плъгини за уеб страници, в това число приложения за смарт телефони, без значение дали потребителите кликат върху поддържаните от Гугъл реклами.
По този метод Гугъл събира информация за приятелите и заниманията на потребителите, обичаните им храни, навиците за извършване на покупки и даже за „ най-интимните и евентуално смущаващи неща “, които търсят онлайн, се споделя в жалбата.
Гугъл „ не може да продължава да взе участие в прикрито и неоторизирано събиране на данни за съвсем всеки американец с компютър или телефон “.
Според представителя на компанията Хосе Кастанеда, „ всякога, когато отваряте нов раздел тайно, получавате предизвестие, че уебсайтовете може да събират информация за вашата интензивност при сърфиране “.
Въпреки че потребителите считат сърфирането из интернет за несъмнено против следене, експертите по компютърна сигурност от дълго време имат опасения, че Гугъл и съперниците могат да засилят потребителските профили, като наблюдават самоличността на хората в разнообразни режими на сърфиране, комбинирайки данни от поверително (инкогнито) и нормално сърфиране в интернет.
В жалбата се упорства за погашение на обезщетение от най-малко 5 000 $ на консуматор поради нарушение на федералния закон за подслушване и на калифорнийското законодателство за дискретност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР