Срещу грипа помага само ваксинация - така поне се смяташе

...
Срещу грипа помага само ваксинация - така поне се смяташе
Коментари Харесай

Скоро ще имаме суперлекарство срещу грипа?

Срещу грипа оказва помощ единствено имунизация - по този начин най-малко се смяташе до момента. Препоръчват се също оставане в леглото, чай и щедро потене. Скоро ще разполагаме обаче и с един нов, доста сполучлив медикамент, твърдят учените. споделя:

Според оценки на Световната здравна организация (СЗО), всяка година един милиард хора по света се разболяват от грип, от 3 до 5 милиона развиват тежки затруднения. Между 290 000 и 650 000 умират вследствие на обвързваните с грипа респираторни болести. Изследователски екип, управителен от Ричард Племпър от Атланта, сполучливо е тествал антивирусно лекарство против грип. Засега изследванията са осъществявани единствено върху животни (порове) и в лабораторни условия върху тъканите на дихателната лигавица на индивида.

Лекарствот о, наречено EIDD-2801, блокира ензим, наименуван РНК-полимераза, който играе значима роля в размножаването на вируса. В резултат на това лекарството задейства разновидности в генома на вируса. Ако се появят задоволително разновидности, геномът става неефикасен и вирусът към този момент не може да се развъжда. Лекарите разгласиха резултатите от своето проучване през октомври в журнала “Science Translational Medicine ”.
 грип iStock/Getty Images
Висока успеваемост

" Молекулата е високоефективна против грипа ", посочва д-р Племпър, който преподава биомедицина в държавния университет в Джорджия и е създал EIDD-2801 в съдействие с сътрудници от университета Емори. " Тя е тествана върху необятен набор от всички грипни варианти и най-важното е, че обезпечава висока преграда, която вирусът съвсем не може да преодолее. " -->

Освен всичко друго, лекарството е тествано и против вируса на свинския грип, който избухна през 2009 година по целия свят. Пробите са направени върху порове, тъй като те реагират на грипните вируси като човешкия организъм. След лекуване с лекарството те демонстрират доста по-кратки признаци на тресчица спрямо останалите животни в групата.

При предходните антивирусни средства постоянно е възниквала заплахата, вирусът да развие устойчивост към медикаментите посредством разновидност. Д-р Март Тоутс, един от водещите създатели на проучването, споделя, че този път ще бъде доста мъчно вирусът да остане устойчив по отношение на новата молекула. " Досега не сме открили характерни разновидности, които да доведат до устойчивост ", твърди Тоутс. Той е убеден, че „ генетичната преграда против вирусната устойчивост е висока “. Медикаментът има „ висок клиничен капацитет като лекарство против грип от последващо потомство “.

Лекарите ще тестват резултата на лекарството за първи път върху хора идущата година.

И още:
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР