Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в

...
Срещу генералния директор на БНР Светослав Костов има сигнал в
Коментари Харесай

Цацаров: Има сигнал срещу генералния директор за измами с обществени поръчки

Срещу генералния шеф на БНР Светослав Костов има сигнал в прокуратурата - за нарушавания при публични поръчки, в това число " надписани " контракти, със повишени суми, за изчезнала информация от служебни компютри. Сигналът обаче безусловно бил постъпил през вчерашния ден (9 октомври) и занапред държавното обвиняване прави инспекции т.е. занапред ще излиза наяве дали и по кое време ще има обвинителен акт. Това разгласи основният прокурор Сотир Цацаров по време на специфичното си чуване в Народното събрание.

Скандалът всъщност

Според Цацаров, за събитията в БНР и прекъсването на " Хоризонт " и " Преди всички " за към 4 часа и половина на 13 септември има две групи, които настояват разнообразни неща. Първата група, показана от основния прокурор посредством показания на журналистката Силвия Великова, изяснява прекъсването на стратегия " Хоризонт " с външен напън. Цацаров уточни показания на Великова, че генералният шеф Светослав Костов инициирал среща с нея в Борисовата градина на 11 септември. Там Костов й обяснил, че би трябвало да я смъкна, тъй като го притискали и щели да орежат бюджета на БНР. Използвал е мотив и за децата си - по какъв начин щял да ги храни, в случай че Великова остане водещ на " Преди всички " и водещ кореспондент в правосъдния сектор на радиото. Същевременно, Цацаров изясни, че има разминаване в показанията за случилото се на 11 септември в Борисовата градина. Генералният шеф споделя, че минал през Борисовата градина, видял Великова и нейна колежка, която била в майчинство, поздравил ги и траял, изясни обвинител номер 1. Тепърва обаче прокуратурата ще търси показания от въпросната колежка - най-вероятно в границите на досъдебното произвеждане.

" Аз персонално не съм желал от никого да бъде заменяна Силвия Великова като публицист, отразяващ събития и като водещ на предаване ", споделил Костов според думите на Цацаров. Що се отнася до командировката на Силвия Великова в Стара Загора навръх 13 септември - да образова фрагменти там, изказванията отново са две. Директорът на радиото в Стара Загора споделя, че заповедта е била незабавна, до момента в който Светослав Костов твърди, че заповедта била планувана и авансово съгласувана - с цел да образова Великова млади сътрудници в специфична академия.
В резюме основният прокурор съобщи, че наблюдаващият прокурор ще образува кореспонденция, тъй като има данни за закононарушение при прекъсването на сигнала на 13 септември. Сотир Цацаров отговори и на въпрос на депутата от Българска социалистическа партия Александър Симов - ще бъдат изискани разпечатки от всички мобилни връзки на посочените в свидетелските показания участници в цялата история.

Кога е възобновен сигналът на БНР? Има несъгласие по кое време тъкмо е възобновено излъчването. Цацаров изясни, че Светослав Костов е изпратил мейл в 8:07 часа на 13 септември до НУРТС да бъде пуснат по-рано сигнала - към 10:20 часа. Съответно, изказванието при тази версия е, че радиото още веднъж е в ефир към 10:18 часа. А шефът на дирекция " Техника " в БНР твърди, че към 9:00 часа Костов му се обадил и изискал да каже на НУРТС да пусне сигнала към 10:20 часа. Официално обаче Цацаров уточни времеви диапазон на прекъсването 6:00 - 10:42 часа.

И още

Освен това, Цацаров заяви, че на 24 септември кореспондент от БНР се оплакал, че на 20 септември се стигнало до скандал сред въпросния човек и един от редакторите на радиото - дали да бъде излъчена избрана вест. Репортерът твърди, че редакторът го нападнал и е показал здравно удостоверение за лека телесна щета - на врата. Разпитана е и госпожа Даниела Късовска, заместител на ръководителя на стратегия " Хоризонт ", която описала спор и опит да бъдат разтървани спорещите. Припомняме, че поради всичко случило се Съвет за електронни медии започва процедура за освобождение на Светослав Костов.

Автор: Ивайло Ачев, actualno.com
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР