Срещу бившия криптомилиардер Сам Банкман-Фрийд са повдигнати обвинения във финансова

...
Срещу бившия криптомилиардер Сам Банкман-Фрийд са повдигнати обвинения във финансова
Коментари Харесай

Измама за милиарди: В какво обвиняват Сам Банкман-Фрийд

Срещу някогашния криптомилиардер Сам Банкман-Фрийд са повдигнати обвинявания във финансова машинация , свързани с банкрута на неговата криптоборса FTX. Делото към този момент е в ход, съобщи .

Човекът, който в миналото се изявяваше като покровител за отговорността в криптоиндустрията - Сам Банкман-Фрийд в този момент е на подсъдимата пейка, изправен пред седем обвинявания за финансови измами и скрит план, довели до за банкрута на известната борса за криптовалути FTX.

Сам Банкман-Фрийд, който е прочут в криптообщността и просто като SBF, е създател на сриналата се борса FTX. 31-годишният американец основа през 2017 година хедж фонда за криптовалути Alameda Research. Две години по-късно той започва и крипто борсата FTX. Преди да стане част от промишлеността на криптовалутите, той е работил като трейдър на Уолстрийт. В най-върховия си миг Банкман-Фрийд е имал активи на стойност 26 милиарда щатски $.

През 2020 година и 2021 година цената на биткойна и на цифровите активи се увеличи извънредно доста. Репутацията на Банкман-Фрийд изигра значима роля за триумфа и оцеляването на FTX. Под негово управление, напъните за одобряване на марката на главните му компании, поддръжката на известни персони и великодушните прояви на щедрост помогнаха както на FTX, по този начин и на криптовалутите като цяло да се употребяват с положително име в огромна част от обществото. Това продължи чак до срутва на FTX през 2022 година.

В какво е упрекнат Сам Банкман-Фрийд?

Срещу Сам Банкман-Фрийд са повдигнати седем обвинявания във финансова машинация и интрига, в това число и че е присвоявал пари от вложителите на FTX.

Прокурорите настояват, че дейностите, подхванати от него и сътрудниците му, са заплашили средствата, вложени от потребителите на FTX. Това е довело и до срутва на борсата, на фона на намаляващата стойност на криптовалутите.

Бизнесът на Банкман-Фрийд също е бил съществено обиден от всеобщия спад в цената на криптовалутите. В опит да поддържа криптоиндустрията, хедж фонда Alameda Research взел пари назаем, с цел да влага в сриващи се компании за цифрови активи, употребявайки депозити на клиенти на FTX, с цел да покрие личните си финансови отговорности.

Твърди се, че Банкман-Фрийд е наредил на някогашния софтуерен началник на FTX Гари Уанг да направи промени в компютърния код на борсата, с цел да разреши на Alameda Research да получава неограничени заеми - привилегия, недостъпна за останалите консуматори. Това е дало опция на компанията да заеме обилни средства от свързаната с нея крипто борса FTX. Прокурорите настояват, че Банкман-Фрийд е употребявал депозитите в FTX, с цел да покрие загубите на Alameda Research, да купува и продава недвижими парцели и да прави дарения за политически акции.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР