Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор Околна среда.

...
Срещу България има 16 наказателни процедури в сектор Околна среда.
Коментари Харесай

Изправени сме пред шестото масово измиране на видовете

Срещу България има 16 наказателни процедури в бранш " Околна среда ". От тях четири са в правосъдна фаза. Едната от глобите касае мръсния въздух и там казусът е доста сериозен. Санкцията, която плащаме по този проблем от 2017 година, е в границите на 10 млн. евро. Това съобщи вицепремиерът по климатични политики и министър на околната среда и водите Борислав Сандов пред БТВ. 

Министър Сандов съобщи, че е уверил сътрудниците си от Брюксел, че страната ни към този момент е почнала да отделя средства за справяне с мръсния въздух.

" Те усещат тази смяна, която е настъпила. Бях първият министър от България от две години, който взе участие в Съвета на Европейски Съюз по околна среда ", уточни той.

По думите му страната ще отпусне 47 млн. лв. за замяна на отоплителни съоръжения, които са главният източник на замърсяване.

" Има опция за потреблението на водородни съоръжения, които понижават замърсяването, построяването на зелени пояси, заличаването на кални петна... Тези средства са планувани за общините и аз ще бъда доста непоколебим. Който не пожелае да предприеме дейности в тази тенденция – ще бъде глобяван. Ще играят моркова и тоягата ", закани се вицепремиерът.

По отношение на язовирите Борислав Сандов призна, че отговорността за тях е размита сред другите институции и се надява в най-скоро време да бъде усъвършенствана координацията.

" Обсъждаме по какъв начин да се създадат структурни промени, с цел да се фиксира отговорността на едно-две места, а да не бъде толкоз разпиляно``, посочи той и добави, че нова водна рецесия, каквато имаше в Перник, не би трябвало повече да бъде допускана.

По тематиката с парите от Плана за възобновяване и резистентност министър Сандов съобщи, че от Европейската комисия са начертали двата съществени казуса по него – върховенството на закона и енергетиката.

" За да получим средства по Плана, би трябвало да подсигуряваме господство на закона, най-много по адрес на прокуратурата, при която липсва отчетност, и енергетиката. Надявам се доникъде на януари да изпратим Плана, който да бъде утвърден, в случай че ли не – Европейска комисия е подготвена да помогне. Целта е бизнесът да получи тази поддръжка оптимално бързо, само че това върви с промени ", разяснява той.

По тематиката с климатичните промени Сандов разясни, че те имат за цел да спасят човечеството, а не планетата.

" Изправени сме пред шестото всеобщо измиране на типовете, в това число и ние, хората. В последна сметка всеки желае да диша по-чист въздух, да пие по-качествена вода и да яде по-качествена храна, тъй като по този начин ще имаме и по-здраво общество. Мръсният въздух у нас отслабва нашия организъм и 20 хиляди души умират от мръсния въздух в България на година. Мръсният въздух спомага и за по-лесното разпространяване на COVID-19 в страната ", изясни още вицепремиерът по климатични политики.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР