Срещите в големия спорт почти винаги се превръщат в големи

...
Срещите в големия спорт почти винаги се превръщат в големи
Коментари Харесай

Путин, Тръмп и принципът на малките стъпки

Срещите в огромния спорт съвсем постоянно се трансформират в огромни публични събития. Когато един против различен на кръга застават Владимир Кличко и Тайсън Фюри, милиони фенове насочват вниманието си към идната битка. Въпреки това даже възбудата към боксовите мачове бледнее пред първата среща на двама други световни водачи - Владимир Путин и Доналд Тръмп. Дали Путин ще пребледнее от мощното здрависване на Тръмп? Ще издържи ли Тръмп на леденостудения взор на Путин? Кой от двамата ще клекне първи?

Напредък в Сирия?

Всички, които чакаха някаква сензация, бяха разочаровани. Срещата мина в нормалното русло. Ръкостискането сред двамата изглеждаше обикновено. А в един миг те даже се спогледаха съвсем другарски. На лицето на Путин се появи нещо като усмивка, за разлика от леденото изражение при срещата му с Барак Обама на предходната среща на върха на Г-20. Тръмп пък разгласи, че за него било "чест " да се срещне с Путин. Тръмп и Путин имат разлики по доста въпроси. Но те ги преодоляха със алегорично определения час на тяхната среща. Тя се състоя тъкмо сега, когато на срещата на върха на Г-20 трябваше да бъде разисквана основната тематика за климата, на която канцлерката Меркел държи изключително доста. Доналъд Тръмп въпреки всичко взе участие в първата фаза на диалозите, само че е ясно, че положението на екосистемата не е негов първокачествен приоритет.

Срещата сред Тръмп и Путин обаче единствено частично оправда огромните упования. Вместо плануваните 35 минути, тя продължи над два часа. Двамата президенти договориха дружно с районните артисти помирение в югоизточна Сирия, което би трябвало да влизе в действие в неделя. Вечните мърморковци несъмнено ще кажат, че това е единствено капка в морето. Но и най-малкият прогрес е от голяма важност за Сирия. Колкото и непретенциозен да е резултатът от тази среща, тя въпреки всичко маркира пробив от позиция на изказванията в навечерието ѝ. При визитата си във Варшава Тръмп нападна остро Путин. В речта си във Варшава, той го прикани "да приключи дестабилизиращото въздействие на Русия в Украйна " и съветската поддръжка за "вражески режими " като тези на Сирия и Иран. В отговор Путин искрено се подигра с търговско-политическите показа на Тръмп и разкритикува рестриктивните мерки в търговията и вложенията. Те не били нищо друго, с изключение на "замаскиран протекционизъм ".

В началото на своето президентство Доналд Тръмп се хвалеше с положителните си връзки с Путин. Следвайки старите си навици, Путин показва умереност. Вероятно той се е надявал, че американско-руските връзки ще се подобрят след края на мандата на Обама, само че все пак не разреши на никого да надникне в картите му.

Отправна точка за градивни връзки

Възбудата към обвиняванията, че Русия се е месила в американските президентски избори и по този метод е подкрепила Доналд Тръмп, сложи двамата в изключително неуместна обстановка. Путин отхвърли изрично обвиняванията за интервенция, а в това време Тръмп настоя за уверения, че Русия няма да се намесва в американските вътрешни работи. С това двамата завършиха тематиката. След това се съсредоточихаа върху решаването на сирийския спор, макар че другите мнения за бъдещето на Асад биха могли да торпедират техните старания. И двамата показаха разнообразни мнения за обстановката в Украйна и по въпросите за битката против тероризма. Вълненията преди срещата може би бяха несъразмерни. Но доближаването сред Тръмп и Путин, колкото и незадълбочено да е, и при всички запаси, е насочна точка за градивни връзки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР