Срещите с местната власт и с гражданите са изключително важни

...
Срещите с местната власт и с гражданите са изключително важни
Коментари Харесай

Иван Гешев в Силистра: Нужна е гражданска енергия за постигането на промени и това вече се случва

„ Срещите с локалната власт и с жителите са извънредно значими за прокуратурата. Трябва дружно да създадем нещо, тъй като и на мен ситуацията не ми харесва – да пуснеш децата си на открито и да не знаеш дали ще се приберат, тъй като пийнал или дрогиран водач ще ги отнесе на някой тротоар. Безобразие е това да продължава “. Това съобщи основният прокурор Иван Гешев при диалог с жители и представители на локалната власт в гр. Силистра. 

Срещата се състоя по покана на кмета на града доктор Юлиян Найденов. От страна на прокуратурата участваха още Сийка Милева, представител на основния прокурор, административният началник на Окръжна прокуратура-Силистра Ивелин Чафаланов, заместник-административният началник на Апелативна прокуратура-Варна Станислав Андонов, административният началник на Районна прокуратура-Силистра Веселина Милушева и завеждащият следствения отдел към Окръжна прокуратура-Силистра Мюхран Аптулова. Срещата е в границите на взаимна самодейност на управлението на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Националното съдружие на общините (НСОРБ). 

В началото на диалога основният прокурор изрече съболезнования на роднините и околните на тримата починали при тежката злополука в Старозагорско, станала на 29.11.2022 година, при която пострадаха и шестима души. „ Има краткосрочни ограничения, които могат да доведат до резултат. Трябва да има и гражданска сила за постигането на промени и това към този момент се случва “, съобщи Иван Гешев. Той изрази своята и на административните ръководители на прокуратурата подготвеност за провеждането и на други открити полемики с представители на локалната власт и жители в цялата страна. 

Иван Гешев посочи, че проблемите на хората в обособените региони на страната са общи с тези на представителите на правосъдната власт. „ Прокурорите сме част от това общество. Имаме проблем с опиатите към учебните заведения всеобщо в последните години и с битовата престъпност. При състояние, че сме една от най-бързо топящите се и загиващи в демографски аспект народи, продължаваме да се избиваме по пътищата и сме водещи по тази  статистика в Европа “, сподели основният прокурор.

Той изрази паника, че част от жителите не познават добре правата и отговорностите си и неведнъж не знаят към кого да се извърнат, когато имат потребност. Иван Гешев прикани и за повече интензивност от страна на държавните институции за запазване правата и ползите на жителите. „ Във време, в което хората нямат доверие в институциите, всеки чака и се ослушва, с цел да види кой ще пристигна на власт. Най-сигурният метод да не сгрешиш е да не правиш нищо “, разяснява Гешев.

По време на срещата бе разисквано повишението на сигурността в района и засиленото съдействие сред прокуратурата и общината по надзора за правда. Целта е да се реализира понижаване на броя на незаконосъобразните актове, издавани от органи на локалната администрация, до повишение на правната им изисканост, а оттова и до по-малко случаи на анулацията им от съдилищата.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР