Срещите между Китай и България в рамките на формата 16+1

...
Срещите между Китай и България в рамките на формата 16+1
Коментари Харесай

7 икономически сделки, които сключиха България и Китай по време на срещата в София

Срещите сред Китай и България в границите на формата 16+1 доведоха до редица обещания за покупко-продажби. Двамата министър председатели - Бойко Борисов и Ли Къцян, подписаха общо 10 съглашения в разнообразни стопански браншове - от земеделието до нуклеарната енергетика. Ето защо се договориха те:

€1.5 милиарда за дребни и междинни компании

Китайската банка за развиване ще отпусне нисколихвени заеми за 1.5 милиарда евро за дребни и междинни компании в България, а главен сътрудник у нас им е Българската банка за развиване. Китайците дадоха обещание да съблюдават европейските правила, като предложиха интернационалните банки и институции също да се включат в плановете.

Жп връзка сред Дунав, Черно и Егейско море

Пекин желае да влага в плана за създаване на бърза жп връзка сред река Дунав, Черно и Егейско море. Тя ще свърже българските пристанища и жп гари Русе, Варна и Бургас с гръцките Александруполис, Кавала и Солун, осигурявайки оптимално бърз транспорт на артикули.

 Китай ще влага в жп връзката сред Дунав, Черно и Егейско море
Китай ще влага в жп връзката сред Дунав, Черно и Егейско море

Високоскоростният релсов път улесни транспорта на артикули сред Европа и Азия

Международни банки също могат да се включат във финансирането на транспортната система, която се прави оценка на над 1 милиарда евро единствено в българския сектор.

Нови автомагистрали и скоростни пътища

Китайците считат да вземат участие и в довършването на Автомагистрала " Хемус ", както и в построяването на автомагистралите Русе-Свиленград с тунел под връх Шипка, " Черно море " и Русе-Велико Търново, както и скоростния път Видин-Ботевград. Българските управляващи подписаха съглашения за с 5 огромни китайски компании.

Инвеститор за АЕЦ " Белене "

Китайската държавна нуклеарна корпорация (CNNC) ще се включи в плана за АЕЦ " Белене ". Тя ще подаде документи за присъединяване в търга през есента, а следващата година се чака да подпише контракта и да стартира работа по обекта.

 Китай усилва вложенията в Централна и Източна Европа
Китай усилва вложенията в Централна и Източна Европа

Националните банки за развиване ще играят основна роля в процеса

Китайците ще употребяват готовите съветски реактори, а техни сътрудници в плана ще бъдат съветски и френски компании. Те одобряват изискванията да няма държавна гаранция, нито контракт за обезпечено изкупуване на силата. Китай и България са подписали и договорка за създаване на нова централа за произвеждане на топлинна и електрическа сила.

6 нови кораба за БМФ

Китайската The Export - Import Bank of China отпуска заем от над 94 милиона $ на Параходство " Български морски флот " за създаване на 6 кораба за насипни товари. Те ще бъдат строени от огромна китайска корабостроителница, а първият от тях би трябвало да стартира да плава доникъде на 2019 година

Нов живот за българския тютюн

България ще изнася за Китай 10 000 тона изсъхнал тютюн или 10 млн. тона неизсушени листа годишно. Това е огромна част от българската тютюнева продукция, която ще подсигурява поминъка на цели райони у нас за години напред.

 Амбициите на Китай в Източна Европа ще се сблъскат с съмнение на срещата в София
Амбициите на Китай в Източна Европа ще се сблъскат с съмнение на срещата в София

Инвестициите на Пекин в района са по-скромни и се случват по-бавно от обещаното

Страната ни ще усили износа на розово масло и козметични артикули за китайския пазар, като ще изнася и белен слънчоглед, който би трябвало да дава отговор на специфични санитарни условия.

Завод за електрически камиони в Пловдив

Китайска компания възнамерява да отвори цех за сглобяване на електрически камиони за доставки в Пловдив. От фабриката, която ще работи с елементи от Китай, се планува да излизат към 10 000 бройки годишно. В бъдеще и частите за тях може да се създават у нас.

Китай и България ще развиват общи планове и в електронната търговия, услугите и нововъведенията.

Очакваме повече китайски туристи

Китайският министър председател беше мощно впечатлен от българските културно-исторически здания и артефакти и прикани жителите на страната си да посещават по-често България.

Голям интерес към природата и културата на страната ни сподели и китайска делегация от град Нинбо, която дойде във Варна. Двата града са побратимени и приготвят редица общи начинания в културата, образованието и опазването на здравето. Гостите дадоха обещание и повече китайски туристи да посещават морската ни столица.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР