Срещите и събитията по време на нашето европредседателство да се

...
Срещите и събитията по време на нашето европредседателство да се
Коментари Харесай

Без пластмасови продукти на срещите и събитията от председателството ни иска МОСВ

Срещите и събитията по време на нашето европредседателство да се проведат " без пластмасови артикули ", плануват от Министерството на околната среда и водите.

България приветства приемането на Европейската тактика за попречване на отпадъците от пластмаси, се споделя в мнение на Министерството на околната среда и водите.

По време на Българското председателство ще бъдат извършени полемики по другите законодателни и незаконодателни ограничения, заложени в тактиката, съобщи министърът на околната среда и водите Нено Димов.

" Пластмасовите боклуци: европейска тактика за запазване на планетата, отбрана на жителите ни и даване на благоприятни условия на браншовете ни " е незаконодателен документ на Европейската комисия.

С нея се чака да се преодолее вредата от пластмасите върху околната среда. Документът ще начертае ограничения, които да доведат до поощряване на разделното събиране и преработването на пластмасови боклуци, пишат от Министерство на околната среда и водите.

Предвиждат се и ограничения за ограничение изхвърлянето на пластмасови боклуци в околната среда и попречване навлизането на микропластмаси в морска среда.

Ще бъде подложен акцент и върху производството и използването на биоразградими и компостируеми пластмаси.

Очаква се по време на Българското председателство да се проведат съвещания за полемика на Работна група " Околна среда " в Съвета на Европейски Съюз по обособените точки от документа.

В рамките на съвещанията и разискванията на тактиката, България като ръководител ще цели реализиране на консенсус в позициите на страните членки. Очаква се работа по формулирането и разискване на Заключения на Съвета по тази тематика.

Припомняме, България е измежду първите страни членки, които още през 2011 година вкараха ограничаващи ограничения за пластмасовите торбички посредством възнаграждение на продуктова такса за брой. Мерките дадоха резултат още преди приемането през 2015 година на европейска инструкция за понижаване потреблението на торбичките на равнище Европейски Съюз. В края на 2017 година, според изследване на Евробарометър, 50% от българските жители са се отказали от потреблението на пластмасови торбички за еднократна приложимост.

В страната ни се рециклират близо 40% от формираните битови боклуци от пластмаса, което е с близо 10 на 100 над междинното равнище за Европейски Съюз. Основната част от рециклираните пластмасови боклуци от бита съставляват боклуци от пластмасови опаковки, за които са въведени европейски цели по оползотворяване.

Началото на разделното събиране на отпадъците от опаковки, в това число от пластмаса, са от 2004 година Към сегашния миг са обхванати 6, 4 млн. поданици в 183 общини в системи за разделно събиране.

Страната ни реализира всяка година европейските цели по преработване на боклуци от опаковки. За 2015 година, при цел от 60 % оползотворяване на общото количество опаковки, България е оползотворила 254 099 тона от 392 547 тона пуснати на пазара опаковки, което е 64,7 на 100.

Целите по обособени материали също се реализират сполучливо, а при пластмасата резултатите са над междинните за Европейски Съюз - за 2015 година са рециклирани близо 61% от пуснатите на пазара опаковки от пластмаса при приблизително 40 % за Европейски Съюз. Този резултат доста надвишава заложената директивна цел от 22,5%.

За отнасяне на отпадъците от опаковки са построени 49 сепариращи съоръжения, от които благосъстоятелност на организациите по оползотворяване на опаковки са 27, а останалите на техни подизпълнители. Освен частните вложения, направени от организациите по оползотворяване в съоръжения и системи за разделно събиране на боклуци, с европейски средства по ОПОС 2007-2013 са построени 11 сепариращи съоръжения за битови боклуци с общ потенциал над 730 000 тона.

В сегашния програмен интервал - 2014-2020 ще бъдат построени още 16 съоръжения, за 6 от които към този момент са подписани контракти. В допълнение към разделно събираните боклуци от опаковки, тези съоръжения ще разрешат отделянето на спомагателни количества пластмасови боклуци, които да бъдат рециклирани и оползотворени.

Страната разполага с задоволителен потенциал за преработване на отпадъците от всички съществени материали като хартия, пластмаса, стъкло и метал. По отношение на пластмасата, да вземем за пример, са издадени позволения за действия по преработване на над 130 компании с общ потенциал надхвърлящ 560 000 тона. При стъклото рециклиращите мощности надвишават 130 000 тона, а при хартията доближават общо към 180 000 тона.

Извън частните вложения от страна на системите за разделно събиране на боклуци от опаковки, главните вложения в инфраструктура по ръководство на отпадъците са по линия на европейските фондове. В сегашния програмен интервал на ОПОС по ос " Отпадъци " са планувани общо 562, 8 млн. лева, Обявени са процедури за 322,5 млн. лева за съоръжения за сепариране и преработване на боклуци.

Друг източник на финансиране на съоръжения за сепариране и преработване са насъбраните средства от отчисленията по член 64 от Закона за ръководство на отпадъците, чиято цел е да се финансират действия и уреди стоящи по-високо в йерархията по ръководство на отпадъците. Събраните от общините досега средства са над 140 млн. лева /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР