Срещате го на тротоара. Спирате. И той спира. Две LED

...
Срещате го на тротоара. Спирате. И той спира. Две LED
Коментари Харесай

Анимиран робот доставя храна в Сан Франциско

Срещате го на тротоара. Спирате. И той стопира. Две LED очи ви гледат. Това е игра на роботи и хора, в която герои са жителите на Сан Франциско, написа Fortune.

На конференцията Fortune Brainstorm Design в Сингапур бе показан роботът Serve. Той е откритие на консултантската компания за дизайн NewDealDesign, която е работила и върху фитнес уредите Fitbit.

Роботът има формата на количка за извършване на покупки и доставя храна и други пакети из целия град. Пред основателите му обаче има едно основно предизвикателство - общуването с хората.

" Взаимодействията сред хората са естествени за нас, само че тези сред хора и роботи не са ", споделя основният шеф на NewDealDesign Гади Амит по време на конференцията.

Когато жителите на Сан Франсиско видели робота, те се оплакали на локалната власт. Общината наредила Амит да изтегли роботите от улиците.

Но екипът на NewDealDesign усъвършенства робота, като го програмира да реагира на потока от хора и другия трафик, да преценя какъв брой надалеч може да стигне съгласно потенциала на батерията си, навигацията и инфраструктурата на града.

Въпреки всички обновления обаче, бариерата сред Serve и жителите остава. Хората би трябвало да свикнат с наличието му, а и да го одобряват като всички останали артикули на изкуствения разсъдък.

Решението на дизайнерите е да трансформират външния му тип, тъй че да наподобява на анимиран робот - детска играчка. Екипът стартира измененията, като прибавя по-топли цветове, LED очи, които в действителност са фотоапарати. Над тях инсталира дребен екран, с цел да оповестява информация на хората. Допълнителен набор от LED светлини разрешава на колите и пешеходците да знаят накъде Serve ще се движи.

NewDealDesign работи върху това да открие други способи на другарство. Според Амит сегашната версия на робота е прекомерно отзивчива, само че той счита, че това е методът да се реализира последователност от хората.

" Ние и роботите се учим един от различен. Дълго време поддържаме доста хрумвания, с цел да можем да ги използваме, когато настъпи моментът и това е един добър развой на планиране ", добавя Гади Амит.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР