Срещата във Вилнюс се проведе в ключов момент от войната

...
Срещата във Вилнюс се проведе в ключов момент от войната
Коментари Харесай

Нейнски: Амбицията на Путин е да прекрои света

„ Срещата във Вилнюс се организира в основен миг от войната в Украйна. Финландия и Швеция направиха съществени вложения в своята сигурност, НАТО излезе от срещата доста по-единен и мощен и във военно, и в политическо отношение. Много е значимо да се види, че НАТО остава правилен на своите полезности. Русия е огромният губещ, нейният призрачен сън беше НАТО да укрепне= НАТО играе съществена възпираща мощ и подкрепя Украйна в борбата против съветската инвазия ", сподели пред Euronews Bulgaria дипломатът и някогашен външен министър Надежда Нейнски.

„ В момента главната политика на НАТО е ориентирана да подкрепя Украйна в нейната отбранителна система. Първият съвет НАТО – Украйна изпрати доста сериозен знак политически за това, че Украйна може де юре да не член към момента на НАТО, само че де факто в доста връзки първата стъпка към този момент е направена. Украйна получи доста съществени гаранции и стъпки от страна на НАТО. Първо – отпадна проектът за участие, който е промеждутъчен стадий. Това дава опция да се твърди, че техническите условия към този момент са покрити. Получиха се гаранции от страна на НАТО за сигурността на Украйна и се препотвърди военната помощ от 1.5 милиарда $ “, разяснява още Нейнски.

„ Русия обстрелва Одеса и инфраструктурата на пристанището. Основната цел на Русия е да употребява глада като оръжие. Това демонстрира още един път безсъвестност от съветска страна и прекосяване на всевъзможни граници. Желанието на Русия е да вмени отговорност на Украйна за разпадането на зърнената договорка, само че е ясно, че Русия се пробва да оказва напън върху света “, разяснява тя.

По думите ѝ в случай че не се осъществят доставките на зърно, има заплаха хора да бъдат обречени на апетит.

Путин ще продължи освен с военните дейности, само че и с този напън със затрудняването на доставките на зърно за света. Същото беше и във връзка с газовите доставки. Аз чакам да се продължи този шантаж с питателните доставки и да се стреми да реализира взаимни отстъпки от интернационалната общественост.
Истинският мир е да бъде възобновена територията на Украйна в предходните ѝ рамки. Фалшивият мир, който Русия желае да наложи, е мирът на взаимни отстъпки с отстъпки от територията на Украйна. Ако Западът направи сходни отстъпки, няма гаранции, че Русия няма още веднъж да нападна. Украйна е единствено една спирка в съветската експанзия. Нейните упоритости са свързани с прекрояването на света “, акцентира Нейнски.

По думите на Нейнски разновидността Украйна да се откаже от елементи от своята територия е рисков сюжет.

„ Гаранциите за нашата национална сигурност са в една демократична организация, каквато е НАТО. Една страна не е в положение да подсигурява своята сигурност, колкото и да е въоръжена “, уточни някогашният външен министър.

„ На Балканите рисковете за националната ни сигурност не престават да съществуват. Никой не може да даде гаранции, че Русия няма да нападне членка на НАТО, само че участието ни в Алианса дава опция на страната ни да се възползва от всички механизми за отбрана “, означи Нейнски.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР