Срещата във Варна е важна както за Европа, така и

...
Срещата във Варна е важна както за Европа, така и
Коментари Харесай

Искаме да пренесем добросъседските си отношения с Турция и в диалога Турция-ЕС, каза министър Павлова

Срещата във Варна е значима както за Европа, по този начин и за България. Важно добросъседските връзки сред България и Турция, да се пренесат и в връзките сред Европейския съюз и Турция, сподели през днешния ден по Българска национална телевизия министърът по европредседателството Лиляна Павлова. Тя изрази вяра, че благодарение на България разговорът сред Турция и Европейски Съюз ще се възвърне и възстановява.

В отговор на въпрос, Павлова посочи, че от Турция не се желае нищо повече от това да съблюдава съглашението за бежанците, което има с Европейски Съюз. Министърът сподели още, че в случай че стане въпрос за провокациите от страна на Турция към Кипър и Гърция, българската дипломация ще застане на позицията, на Европейски Съюз.

Форматът на срещата не предполагал България да слага своите проблеми

Лиляна Павлова сподели, че среща като тази във Варна, не допуска страната- хазаин да слага свои проблеми, а ролята на България ще е на посредник и почтен медиатор в диалога. Тя въпреки всичко посочи, че " както постоянно министър председателят Борисов ще отстоява националният интерес ".

Министърът за европредседателството сподели още, че като хазаин българският министър-председател ще има срещи на четири очи с ръководителите на Европейският парламент и Европейската комисия, както и с президента на Турция.

От своя страна по Би Ти Ви българският външен министър Екатерина Захарива разгласи, че може да се каже, че срещата е за сигурността на България, тъй като в случай че Турция не съблюдава съглашението на бежанците, натискът на границата ни ще стане голям. Според нея в последните 7-8 месеца българската дипломация е постигнали " толкоз дипломитически триумфи, за които Българска социалистическа партия може единствено да мечтае ".

В отговор на въпрос, Захариева разгласи, че главната работа, обвързвана с влизането на България в Шенген е свършена, като страната ни към този момент извършва всички критерии. Оставало единствено да се вземе решението от страните-членки на Европейски Съюз.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР