Срещата в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир

...
Срещата в Кремъл между президентите на Русия и Турция Владимир
Коментари Харесай

Експерти за ситуацията в Сирия: Русия получи, каквото искаше

Срещата в Кремъл сред президентите на Русия и Турция Владимир Путин и Реджеп Тайип Ердоган по обстановката в Идлиб влезе във фокуса на вниманието на редица западни медии, разяснява РИА Новости, цитиранио от БГНЕС. Много задгранични публицисти заключиха, че Москва е получила повече, в сравнение с Анкара.
Според немския „ Дойчландфунк ”, съветската страна в последна сметка е постигнала всичко, което е желала.
„ Турската страна резервира контрола върху част от района, съветската военна полиция основава буферна зона. Това е сюжетът, основан на съглашението от преди година и половина в Сочи, и той е напълно в полза на руснаците. Москва получава това, което желае ”, разяснява немски наблюдаващ.
Според него, от 2015 година насам Русия методично реализира задачите си в Сирия.
Русия е по-силна и евентуално по-мъдра от Турция и владее по-добре обстановката, се споделя в коментара.
Според създателя на материала, Москва е в по-изгодна позиция от Анкара във връзка с спора в Сирия. В същото време ходът на договарянията сподели, че съветските способи за влияние върху обстановката не е безгранично.
Френския „ Льо Монд ” написа, че примирието в Идлиб, контрактувано сред съветския и турския водачи, може да се възприема като неуспех на Анкара.
„ Договорът е проваляне за президента Ердоган, защото не регистрира неговите съществени претенции ”, счита изданието. В документа не се приказва нищо за обкръжените от режима на Асад турски наблюдателни постове и появилите се след началото на боевете бежанци.
В последна сметка, Дамаск оставя за себе си завзетите територии, макар че Анкара настояваше за оттегляне на сирийските сили, написа в публикацията.
Подчертава се, че в Русия няма чувство за успех, макар че Путин съумя да реализира главните си цели.
Експерти се притесняват, че постигнатото сред двамата водачи съглашение ще бъде много несигурно.
Американското списание „ National Interest ” разяснява, че съглашението сред Путин и Ердоган е в цялостно несъгласие с настояванията, огласени от държавния секретар на Съединени американски щати Майк Помпео. Авторът на материала го дефинира като „ неуспех на турския гамбит ” на Вашингтон.
„ Това съглашение слага завършек на следващия опит на Помпео да подписа американско-турски съюз против Асад, който е подкрепян от Иран и Русия ”, написа в публикацията.
Помпео настояваше Асад да се върне към линията на преустановяване на огъня, настояща в Североизточна Сирия през 2018 година Само след няколко часа, обаче, съветският и турският президенти подписаха съглашение, което бетонира завоюваното от сирийските войски след 2018 година, считат наблюдаващи.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР