Срещата се състоя по инициатива на работодателската организация, след като

...
Срещата се състоя по инициатива на работодателската организация, след като
Коментари Харесай

АИКБ: Пазарът на електроенергия за бизнеса у нас е манипулиран

Срещата се състоя по самодейност на работодателската организация, откакто от началото на 2019 година българският бизнес заплаща цена на електрическата енергия постоянно в пъти по-висока от междинната в Европа.

Членовете на Националния съвет бяха единомислещи и настоятелни в настояването си за поредност и резистентност при определянето на държавните политики за развиване на електроенергийния бранш, при съблюдаване на правилата за конкурентност, бистрота и равнопоставеност.

„ Повод за острата ни реакция е следващото ескалиране на цените на сегмент „ Ден напред “ на Българска самостоятелна енергийна борса, което от дълго време не е индивидуален случай. Ако нещата в бранш енергетиката продължат по този метод, това ще е пагубно за българската промишленост и стопанската система на страната “, съобщи ръководителят на УС на АИКБ Васил Велев.

„ Реформите не търпят отсрочване. НЕК би трябвало да се преструктурира допустимо най-бързо посредством делене на дейностите по социална доставка и по произвеждане и търговия с електрическа сила за отбягване на операции. Държавата би трябвало да сътвори условия за действителна конкуренция сред производителите на електрическа енергия, пазарна интеграция със прилежащи страни във всички пазарни сегменти. “

Според АИКБ пазарът на електрическа енергия за бизнеса у нас е манипулиран и се основава неестествен търговски недостиг, макар двойно по-високия потенциал на настоящите мощности спрямо вътрешното ползване. За това „ спомага “ и неприемливата пазарна централизация реализирана от свързвани с Христо Ковачки компании и неприемливото им пазарно държание.

На фона на незначителни разлики по отношение на последните години в параметрите произвеждане, ползване и експорт, се следи фрапантно и голословно покачване на цените, в което няма никаква пазарна логичност.

Работодателите показаха, че през последните три месеца неведнъж е имало случаи, в които сдруженията от Български енергиен холдинг и в частност НЕК и Топлоелектрическа централа Марица-изток 2 са предложили незадоволителни количества, поради което цените на тока за бизнеса у нас са били най-високите в Европа. Това е била и повода да бъдат сезирани КЕВР и Прокуратурата от работодателски организации. Подготвят се и нови сигнали.

АИКБ смята, че сходни операции могат да бъдат прекъснати с дейно ръководство на държавните централи и упорства сдруженията от БЕХ да оферират на сегмент „ Ден напред “ съответни количества при ценова конструкция, аналогична на одобрената по уговорката с Европейската комисия, както и с обезпечаването на потенциали за съответен импорт на електрическа енергия.

От Асоциация на индустриалния капитал желаеха за следващ път преустановяване на договорите с тъй наречените „ американски централи “, което се дава обещание, само че и непрекъснато се отсрочва от най-малко 3 години.

Ползвайки данните от последното ценово решение на КЕВР, сметките демонстрират, че тези въглищни централи изземват непазарно от потребителите на електрическа енергия в страната 20,70 лева./мвтч, което също изкривява родния пазар.

Като директен отрицателен резултат бизнесът и жителите надплащат 701 млн. лева годишно посредством такса „ отговорности към обществото “ и от фонд Съд на Европейския съюз.

От АИКБ оферират тези сдружения да се интегрират също на пазара, като за задачата се сътвори механизъм и се проведат търгове за потенциали.

„ Не желаеме цените за нас да са по-ниски, в сравнение с в другите европейски страни. Настояваме, обаче, да не ги надвишават. Това е извънредно значимо за жизнеността, за конкурентоспособността и развиването, а и въобще за оцеляването на българската промишленост като гръбнак на стопанската система “, заключи Васил Велев.

„ Високите цени на тока спъват повишението на заплатите, оскъпяват цените на крайните артикули, забавят растежа на Брутният вътрешен продукт. Настоящата обстановка е неприемлива, само че и рискова. Тя се трансформира в проблем за страната ни, тъй като визира фамилиите на над 500 хиляди души, заети в преработващата индустрия, както и българска продукция, продавана на международните пазари. Затова този проблем изисква неотложно, отговорно и трайно решение. “

Министърът на енергетиката съобщи, че държавното управление е на страната на бизнеса и не би желало проблеми за българската промишленост. Тя моли за почтен и открит разговор, който да създаде работещи решения и напомни към този момент подхванатите дейности от нейното ведомство. За невиждано високите цени на тока са били сезирани Комисия за защита на конкуренцията и КЕВР.

Работи се и по основаването на обособена платформа особено за индустриалните потребители.

„ И аз като господин Велев считам, че не трябва изискванията на даден търг да предпоставят единствено един покупател. Напротив, търговете би трябвало да са оптимално обществени, транспарантни и да дават опция на повече участници “, сподели Теменужка Петкова.

Министърът на енергетиката даде обещание да направи нужното, тъй че решенията да бъдат положителни и за промишлеността, и за енергетиката, като акцентира, че и държавните производители на електрическа енергия са част от общността на българските производители въобще и затова изцяло споделят вижданията и упованията на индустриалните консуматори.

Националния съвет на АИКБ разиска и други въпроси, както и одобри нови членове на АИКБ - Българската асоциация по осведомителни технологии, Националният ръб по туризъм, Сдружение „ Ръководители в региона на културата “ и други.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР