Срещата с министъра на финансите вчера беше много положителна. Разбра

...
Срещата с министъра на финансите вчера беше много положителна. Разбра
Коментари Харесай

Председателят на Данъчната асоциация: В Наредба Н-18 има притеснителни неясноти

Срещата с министъра на финансите през вчерашния ден беше доста позитивна. Разбра се, че новата разпоредба визира безусловно всеки, който прави бизнес в България. Засяга и други класи, да вземем за пример лекарите, които също би трябвало да издават касови бележки. Това сподели в предаването "Плюс-минус " по Нова телевизия ръководителят на Данъчната асоциация Валентин Савов във връзка вчерашната среща на бизнеса с министъра на финансите Владислав Горанов и представители на Националната организация за приходите в Министерски съвет, на която беше разисквано правоприлагането на дисксуионната разпоредба Н-18.

Промените несъмнено ще бъдат от голяма изгода за всички, само че се слагат въпроса методите, по който се реализират задачите на наредбата. Има и механически проблеми, които в случай че не бъдат адресирани, може да възникне голям проблем за целия бизнес, съобщи Савов.

Според условията на наредбата за другите бизнеси би трябвало друг програмен продукт. Много компании развиват личен програмен продукт и той би трябвало да бъде преправен, с цел да дава отговор на изисканията на едно от приложенията от наредбата. Има условия, които не са съвместими със спецификите на бизнеса, уточни редседателят на Данъчната асоциация.

Горанов: Наредба Н-18 е инструмент за по-справедлив и транспарантен бизнес

По думите му не излиза наяве за какво на Национална агенция за приходите е нужна информация, която съставлява комерсиална загадка, като да вземем за пример предписания. Бизнесът се тормози, не знаем до каква степен е сигурна тази информация. Не излиза наяве за какво няма обучителен интервал, уточни Валентин Савов.

Той изрази и едно от главните терзания на бизнеса – налагането на насилствена мярка "запечатване " на търговски обект при открити нарушавания. Запечатаването на обекта за 30 дни по Закона за Данък добавена стойност може да има пагубни последствия за бизнеса. Нормите, при които се позволява запечатването, са неразбираеми, а обектът се запечатва при първо нарушаване, без предизвестие. Не излиза наяве дали се запечатва, тъй като съзнателно не се издават касови бележки или някой чиновник простъпка не е издал такава, съобщи Савов.

Водим полемики с множеството бизнес организации близо две години по тематиката. Темата за какво се постанова регулацията е консенсусна, по нея няма спор, съобщи представителят на Национална агенция за приходите Росен Бъчваров. Самият бизнес желае да отстрани нечестните преимущества при неплащане на налози. Национална агенция за приходите е инструмент в тази посока. Оттук нататък има безчет въпроси, част от тях са механически, друга - нормативни, трета - айти, както и такива, свързани с правоприлагането. Регулацията обгръща всеки бизнес и множеството бизнеси търсят съответен отговор, а на кардиналният отговор, който дава наредбата. Понеже рамката е обща, а бизнесите хиляди – пораждат хиляди въпроси, уточни той.

Протестиращите против разпоредба Н-18 блокираха Орлов мост

Принудителната мярка "запечатване " няма нищо общо с Наредба Н-18, ползва се към този момент 3 години и е за данъчни нарушавания. Беше наложена, когато се оказа, че ефикасните наказания, които се постановат, не извършват функционалността си. Темата е много особена, постоянно има две страни, само че запечатването има своите учредения. Никой от тръговците не е запечатан без да има съответни претекстове за това. Мярката се постанова при редовно несъблюдение на данъчните отговорности, при редовно укриване на оборот, изясни Росен Бъчваров.

В момента няма условие за методичност – при нарушаване незабавно се постанова запечатване. До три дни обектът се запечатва, като търговецът може да апелира. Но от 1 януари тази година се отстрани и опцията да се отиде на втора инстанция, т.е. ние сме отговорни до доказване на противното, а няма кой да покрие загубите, в случай че виновността не бъде потвърдена, разяснява Валентин Савов.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР