Срещата с истинския Дядо Коледа в дома му в Лапландия

...
Срещата с истинския Дядо Коледа в дома му в Лапландия
Коментари Харесай

На гости на Дядо Коледа: Разказ от първо лице

Срещата с същинския Дядо Коледа в дома му в Лапландия е неподправена страст и за възрастни, която непроменяемо ги връща в детството. Това показа пред Българската телеграфна организация пътешественикът Валентин Дрехарски, гостувал на белобрадия дъртак в резиденцията му в най-северната финландска провинция.

 
Само към 4000 км ни разделят от селището Напапиири, където са домът на Дядо Коледа и пощенският му офис, твърди перничанинът. По думите му там има повсеместен туристически комплекс с музей на коледните обичаи, магазини за сувенири, заведения за хранене, кафенета, детски ъгъл и парк. Съвкупността от изненади е ситуирана на Северната полярна окръжност и е покрай столицата на Лапландия град Рованиеми, твърди пътешественикът.
 
Елф, облечен като джудже от детска приказка, посреща гостите на Дядо Коледа и ги вкарва в дома на именития дъртак, описа Дрехарски. По думите му Дядо Коледа живее в огромна дървена къща, а визитата в нея е гратис. Най-обичаният дъртак се обръща към всеки посетител с " Добре пристигнал " на езика на коренното население Саами, след което го повтаря на британски, спомня си Дрехарски. Докато трае запознанството и диалогът с Дядо Коледа, елфът прави фотоси, които незабавно се качват на огромен екран. Не е позволено правене на снимки със личен уред.
 Коледа дядо елени ThinkStock/Getty Images
Перничанинът пази като безценен спомен фотографията си с Дядо Коледа в публична директория от резиденцията на белобрадия дъртак, за която платил 19 евро. Беше подготвена единствено за две минути, твърди пътешественикът. По думите му имало още два разновидността на фотографии за по 25 евро и 49 евро.-->
 
Снежанки обслужват пощенския офис на Дядо Коледа, описа още Дрехарски. Там всеки може да си избере коледни картички, да ги надпише и да ги даде на Снежанка за изпращане. Тя пък ги експедира до съответния получател, който ги получава навръх Коледа.
 
Много туристи избират да употребяват услугата на Снежанка, като изпращат като картичка своята фотография с Дядо Коледа, за което надлежно заплащат фотографиите. В пощенския офис също има стая на Дядо Коледа с негово кресло. Там е позволено снимането със личен фотоапарат за всеки клиент.
 Коледа дядо елени ThinkStock/Getty Images
Пощенската работа на Дядо Коледа извършва и друга задача, описа още Дрехарски. " Всяка година Дядо Коледа получава към един милион писма от целия свят и неговите помощници от пощенския офис дават отговор на половината от тях. От резиденцията на белобрадия дъртак считат, че персоналното внимание е и причина за среща онлайн в Лапландия ", твърди пътешественикът.
 
Снежанки обслужват и гостите на музея на коледните обичаи и на магазина за сувенири, спомня си перничанинът. Той уточни, че там могат да се видят доста забавни експонати, разказващи за зараждането и развиването на коледните обичаи през годините. Например преди век Дядо Коледа не е бил облечен с обичайна алена тога, а е намятал еленска кожа.
 
Валентин Дрехарски е 60-годишен икономист. Той обикаля света от 1985 година с персоналните си коли, с които е минал над 220 хиляди километра отвън страната. Срещата с Дядо Коледа е незабравимо прекарване за пътешественика.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР